BIZcomment

BIZNIS BAROMETAR: Stara jama, stara rana


Minulih dana treslo se tlo i rudarska Zenica a podrhtavala Sarajevska berza

Stara jama zeničkog rudnika mrkog uglja se zatvara, a dan u kojem će se to dogoditi i sa ostalim pogonima ovog rudnika je sve bliži. Rudarima je to saopšteno početkom ove sedmice na kraju netom okončanog štrajka kojim su se po ko zna koji put izborili da im se isplati ono što su zaradili i što je njihovo. O zatvaranju rudnika odavno se priča ali se nijedna prethodna vlast nije okuražila da to prvo javno saopšti a potom što bezbolnije provede. Ovog puta rudarima su morali kazati istinu. Kao razlog za zatvaranje Stare jame naveden je nedostatak radne snage što jest problem ali ne i najveći. Cijeli rudnik već godinama nije u mogućnosti da udovolji zahtjevima ubrzanog iskopa potrebnih količina uglja i ekonomično posluje, između ostaloga i zbog toga što je tehnologija zastarjela a ulaganja u nju minimalna i djelomična. Ta rana nažalost već decenijama ne zacjeluje pa će se pristupiti eutanaziji kao jedino mogućem rješenju.

Slava rudniku! Podrška rudarima! Pamet vlastima da što prije i bezbolnije demontiraju novonastalu socijalnu bombu na način da rudarima u snazi, koji ostaju bez posla pruže novu šansu za rad, drugima jaku socijalnu podršku (nipošto sadaku) dok se ne snađu, a komoratima čiji je radni vijek pri kraju ubrzano penzionisanje. To bi trebao da bude sretni kraj agonije zeničkog rudarstva i rudnika čiji su radnici u posljednje skoro tri decenije, u odnosu na sve druge rudnike i kompanije u Bosni i Hercegovini, organizovali najveći broj štrajkova i obustava rada i neposluha. To je dio istorije radničkog pokreta u BiH i neoboriv dokaz o surovosti naše tranzicije u kapitalizam.

Za pamćenje a možda i ljetopis bosanskohercegovačkog tržišta kapitala su događanja od petka 2.juna, dana u kojem na Sarajevskoj berzi nije obavljena niti jedna transakcija a kada je u ponedjeljak berza započela radnu sedmicu obavljena je samo jedna transakcija u vrijednosti od 1.992,24 KM!?

U sedmici u kojoj je zabilježeno nekoliko zemljotresa (Stolac, Grčka…) očito je da se i berza trese. Pojedini analitičari uzrok potresa nalaze u činjenicama iz dva prošlomjesečna saopštenja Komisije za vrijednosne papire Federacije BiH koja je upozorilla na kriminalne radnje (između ostaloga i pranje novca i sporne transakcije sa nekretninama) u vezi sa prometovanjem dionica privrednih društava Unionplastika i ŽGP iz Sarajeva. Koristeći imovinu investicijskih fondova u brojne protivzakonite radnje bila je uključena grupa od pedesetak pojedinaca. To je dfirektno uticalo na povećanu dozu opreza poštenih vlasnika kapitala a negativno se odrazilo na promet Sarajevske berze.

Nakon 2.juna Uprava berze i država kao njen vlasnik, odnosno Vlada Federacije morali bi da sagledaju posljedice ovakvih događanja i ponude rješenja kako bi berza kao važan segment ekonomske politike i financijskog sektora ovo tržište učinili aktivnijim, dinamičnijim i otpornijim na spoljne uticaje.

Svojevremeno se pričalo o formiranju jedinstvene berze u BiH, odnosno prodaji Sarajevske berze stranim investitorima (nekoč je veoma atraktivna bila ponuda iz Turske) a moguće da se u međuvremenu pojavila još neka dobra ideja. Pravo je vrijeme da se ta priča nastavi.