Turizam i ekologija

Održan jedinstveni Trnjak Fest


U organizaciji Udruge vinogradara i vinara Ljubuški upriličena je jedinstvena manifestacija posvećena trnjku, zaštićenoj izvornoj crvenoj sorti vinove loze Hercegovine i Dalmatinske zagore.

U ambijentu Franjevačkog samostana na Humcu, lapidariju i vanjskom prostoru ispred najstarijeg muzeja u BiH, na mjestu koje tradicionalno njeguje izvornost i identitet ljudi ovog kraja ponosno je promoviran trnjak kao lokalna vinska sorta koja zaslužuje svoje mjesto na međunarodnoj razini, jer ono što je lokalno vrijedi pokazati i predstaviti u najboljem svijetlu.

– Lokalno, novo i zanimljivo je ono što se danas traži u vinskom svijetu, a vino trnjak je takvo, prepuno slasti, komplementirano na brojnim natjecanjima, specifično po svom okusu i mirisu, osebujno crveno vino, dragocjeno po svojoj količini, vino čije vrijeme tek dolazi – poručili su organizatori Trnjak festa.

O povijesti samostana i muzeja govorio je i domaćin Zdenko Milas, predsjednik Udruge vinara i vinogradara Ljubuškog pozdravivši okupljene goste i zahvalivši im na sudjelovanju u prvom festivalu posvećenom ovoj izuzetnoj sorti.

Sam nadnevak održavanja festivala 17. lipnja proglašen je Međunarodnim danom trnjka, dostojno proslavljenim od strane 24 vinara koji su predstavili svoja vina sorte trnjak.

Trnjak u svijet ne ide sam pa je na festivalu dobio i svoje ambasadore, za BiH ambasadorom je proglašen zamjenik ministrice vanjskih poslova BiH Josip Brkić, a u Europu ga vodi Ivan Sabolić, veleposlanik Republike Hrvatske u BiH.

Također, organizatori su uručili prigodne statue ‘Trnjka’ izaslaniku predsjednice Federacije BiH Lidije Bradare, Bariši Čolaku, predsjedateljici Vijeća ministara BiH Borjani Krišto, federalnoj ministrici turizma i okoliša Nasihi Pozder, te pokrovitelju predsjedniku uprave i generalnom direktoru ASA osiguranje Feđi Morankiću.

Festival je na jednom mjestu očekivano okupio sve one koje u vinskom svijetu regije nešto znače, bilo da je riječ o proizvođačima, struci, vinoljupcima, vinskim promotorima, turističkim djelatnicima ali i predstavnike političkog, sportskog, javnog i kulturnog života.

A da se na promociji turističkih vrijednosti Ljubuškog itekako radi pokazuje i prije samog festivala održani sastanak federalnog ministra financija Tonija Kraljevića i federalne ministrice turizma i okoliša Nasihe Pozder s gradonačelnikom Ljubuškog Vedranom Markotićem, predsjednikom Gradskog vijeća Tihomirom Kvesićem, ministrima u Vladi Zapadnohercegovačke županije Blagicom Leko i Mladenom Bebekom, predsjednicom Turističke zajednice Grada Ljubuškog Veronikom Pinjuh i direktorom JP Parkovi Nikicom Vučićem na kojem se razgovaralo o novim ulaganjima u turističku infrastrukturu Ljubuškog i obogaćivanju turističke ponude ovakvim ciljanim i sličnim zanimljivim sadržajima.

Tijekom Trnjak festa svečano je predstavljena statua Trnjak rad akademskog kipara Roberta Alilovića, koju je svečano otvorio mladomisnik s Humca Fran Ćorić.

Dodatni čar ugodnom druženju dao je i nastup renomirane harfistice Hane Paraušić iz Zagreba, a program je vodila Ivana Tomić.