Tržišta

Entitet Republika Srpska se zadužio 210 miliona KM


Republika Srpska se zadužila za nešto više od 107,2 miliona eura (210 miliona maraka) emisijom obveznica na Banjalučkoj berzi u utorak, 20. juna.

Ovaj bosanskohercegovački entitet zadužio se po kamati od 6,1 posto što znači da će platiti oko 26,6 miliona eura (51,2 miliona maraka) za kamate.

Otplata počinje iduće godine. Svake godine RS će vraćati po deset posto glavnice do 2028. godine kad će morati vratiti 60 posto glavnice odjednom, kako je saopćeno sa Banjalučke berze. Kamatu će otplaćivati godišnje.

Ovo je najveća do sad emisija obveznica Republike Srpske, a kupac je trenutno nepoznat.

Vanjski dug Republike Srpske je u aprilu 2023. premašio dvije milijarde i sto miliona eura. Ovaj mjesec RS-u dospijeva najveća rata od 200 miliona eura za obveznice koje su prodane na bečkoj berzi prije pet godina.

Do kraja godine ovaj entitet treba vratiti više od 500 miliona eura koje je posudio od raznih finansijskih institucija.

Zbog dugovanja koja ima, Republika Srpska pokušava dobiti novac od kineskih finansijskih fondova.

Predsjednik Vlade RS-a Radovan Višković tokom posjete Pekingu početkom aprila razgovarao sa predstavnicima Kaiyuan fonda, Shanxi International Trust fonda i fonda čiji je naziv Jiyuan Zaihua Management.

Višković je u Peking otišao nakon što je njegov stranački šef Milorad Dodik krajem marta izjavio da je Kina kao instrumente garancije i finansiranja spremna da prihvati obveznice Republike Srpske.

Krajem prošle godine Republika Srpska se zadužila 110 miliona eura kod Izvozno-uvozne banke Mađarske (EXIM) čiji premijer Viktor Orban u četvrtak, 22. juna, dolazi u zvaničnu posjetu Sarajevu, nakon čega putuje u Banjaluku gdje je planiran sastanak s entitetskim rukovodstvom.

Voanews.com