BiH

Održana svečana inauguracija Privredne komore Belgije i Luksemburga u Bosni u Hercegovini


U hotelu Courtyard Marriott u Sarajevu održana je svečana inauguracija Privredne komore Belgije i Luksemburga u Bosni u Hercegovini, a u koorganizaciji sa Diplomatskim uredom Kraljevine Belgije u Sarajevu. Radi o jedinstvenoj inicijativi na našim prostorima. Naime, ovo je prva i jedina Privredna komora Belgije i Luksemburga na Balkanu. Ako se ima u vidu da u svijetu postoji svega tridesetak privrednih komora ove dvije zemlje, značaj ove inicijative je još veći za Bosnu i Hercegovinu.

Tom prilikom uzvanicima se prvo obratio šef Diplomatskog ureda Kraljevine Belgije u Sarajevu, gospodin Benjamin Sturtewagen. On je naglasio da je ovo veliki korak ka jačim ekonomskim vezama između BiH i Belgije, te da je nastavak inicijative koju je podržala ministrica inostranih poslova Belgije Hadja Lahbib, prilikom posjete Sarajevu prošlog mjeseca.

Inicijator i generalni direktor Komore, gospodin Fabio Casula predstavio je sektore i industrije za potencijalnu poslovnu saradnju sa Belgijom i Luksemburgom. „Komora već ima nekoliko projekata u toku, i u narednim mjesecima ćemo razgovarati sa relevantnim institucijama i kompanijama koje su aktivne u oblastima zaštite okoliša i izvora obnovljive energije.“

Uzvanicima se takođe obratio i predsjednik Komore gospodin Andrija Zovko, koji je između ostaloga izjavio: „Cilj nam je uspostaviti i razvijati suradnju s belgijskim i luksemburškim institucijama i tvrtkama. Želimo povezati naše gospodarstvenike, obrazovne ustanove, umjetnike i druge javne i privatne djelatnike s partnerima u Belgiji i Luksemburgu. Također znamo da su mnoge tvrtke iz obje zemlje zainteresirane za ulazak na naše tržište, ali do sada je to bilo vrlo sporadično. Sada smo mi tu da to olakšamo i doprinesemo razvoju suradnje i poslovanja.“

Privredna komora Belgije i Luksemburga u Bosni i Hercegovini će imati tri regionalne kancelarije – u Sarajevu, Ljubuškom i Banjoj Luci.