BiH

U prnjavorskoj Poslovnoj zoni “Vijaka” planirana izgradnja mljekare


Farmerima u republici Srpskoj uskoro će biti olakšana prodaja mlijeka jer je u prnjavorskoj Poslovnoj zoni “Vijaka” planirana izgradnja mljekare iz čijih pogona će izlaziti kvalitetni domaći sirevi.
Ugovor o izgradnji mljekare u petak su sa gradonačelnikom Prnjavora Darkom Tomašem potpisali predstavnici “Naše mljekare” DOO koja je u vlasništvu Udruženja poljoprivrednih proizvođača mljekara.
Planirano je da se u novoj fabrici prave visokokvalitetni mliječni proizvodi, prvenstveno sirevi kojih nema na domaćem tržištu.Gradonačelnik Prnjavora Darko Tomaš kaže da su proizvođači mlijeka osnovali udruženje i namjeravaju da naprave svoju fabriku, pa su od grada Prnjavora zatražili da im obezbijedi zemljište.

– Potpisan je ugovor i prebacili smo im sredstva da kupe zemljište. Imaju i podršku resornog ministarstva da dobiju određena grand sredstva za gradnju – rekao je Tomaš.

Stručni saradnik za projekte u Udruženju poljoprivrednih proizvođača mljekara RS Miljan Erbez kaže da mu je veoma drago što je krenula realizacija inicijative o izgradnji mljekare u Prnjavoru.

– Zemljište je donacija grada, a riječ je o skoro dva hektara. Predviđeno je da mljekari krenu sami u preradu mlijeka, a cilj je proizvodnja sireva. To je proizvod koji mnogo uvozimo i želimo na neki način da akumuliramo taj uvoz i da ponudimo domaće kvalitetne sireve, kao i one koji su tradicionalni na ovim prostorima Krajine – rekao je Erbez.

Osim toga, kako ističe, na taj način će pomoći i farmerima da lakše prodaju mlijeko. Kada dobiju garanciju od banke za kupovinu zemljišta, podnijeće zahtjev za lokacijske uslove, a idejni projekat i urbanističko-tehnički uslovi su već pripremljeni.

– Nakon toga očekujemo da bi glavni građevinski projekat mogao biti za dva ili tri mjeseca – rekao je Erbez.

Podršku će im pružiti i Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS.

– Početna ulaganja biće oko pet miliona maraka, a očekujemo da bi izgradnja mogla krenuti krajem ove ili početkom iduće godine – rekao je Erbez.

Kada su odlučili da se upuste u ovu priču, kaže Erbez, morali su ispoštovati određene procedure.

– Promijenili smo Statut Udruženja i formirali preduzeće. Naše udruženje broji oko 440 članova, koji svakog mjeseca plaćaju članarinu. Proizvodimo 16 odsto mlijeka u BiH i 37 odsto mlijeka na području Republike Srpske – rekao je Erbez.

Miljan Erbez kaže da je ideja o izgradnji mljekare pokrenuta još 2020. godine, kada je napravljena studija izvodljivosti uz pomoć projekta “Farma 2”.

– Tada je analizirano šest opština, a pokazalo se da Prnjavor ima najbolje uslove kada je u pitanju lokacija. Grad ima i srednju prehrambenu školu, a time i potencijalni kadar koji bi mogao raditi u mljekari – rekao je Erbez.