Novosti

Vrijednost tromjesečnog euribora porasla za pola procenta više u odnosu na prethodni obračunski period


Vrijednost tromjesečnog euribora je na dan 30. juna ove godine iznosila 3,577 odsto, što je za pola procenta više u odnosu na prethodni obračunski period 31. marta (3,038 odsto).
Šestomjesečni euribor je na nivou od 3,9 odsto, što je 1,2 procentna poena više u odnosu na kraj prošle godine, kada su posljednji put obračunavane rate ovih kredita (2,693 odsto).

Posljednji dan juna značajan je za sve korisnike dugoročnih kredita sa promjenljivom kamatnom stopom koja uključuje tromjesečni ili šestomjesečni euribor.

Vrijednost ove kamate na dan 30. juna koristi se za obračun narednih rata kredita – julske, avgustovske i septembarske za zajmove sa tromjesečnim euriborom (3M), odnosno sledećih šest rata za kredite sa šestomjesečnim euriborom (6M).

Tačno godinu dana ranije, 30. juna 2022. godine, vrijednost 3M euribora još je bila „u minusu“ i iznosila je -0,195 odsto. Dvije nedjelje kasnije prelazi u plus i iznosi 0,002 odsto, da bi se rast uporan koliko i inflacija nastavio do danas, kada će u rate naših građana i preduzeća zaduženih u kreditima čije kamate prate kretanje euribora biti uračunato 3,577 odsto.