Auto

Besplatna elektro pumpa za električnih vozila danas je počela sa radom u Banja Luci


Besplatna elektro pumpa sa dva priključka za punjenje električnih vozila danas je svečano počela sa radom ispred Visoke škole “Banja Luka College” (BLC).

Ova jedinica za električno punjenje vozila nastala je kroz zajednički projekat BLC-a u saradnji sa firmom ETMAX iz Banjaluke, i rezultat je zajedničkog truda profesora i studenata studijskih smjerova koji se izvode na BLC-u, informatike, zaštite na radu i ekologije.

Ova punionica smještena je u neposrednoj blizini centra grada i jedina je s desne strane rijeke Vrbasa pružiće maksimalnu udobnost vlasnicima električnih vozila. Bez obzira da li je korisnik stanovnik, turista ili samo prolaznik kroz grad, punjenje će biti besplatno, lako dostupno i opremljeno najnovijom tehnologijom kako bi se osiguralo efikasno i brzo punjenje vozila, kazao je Nikola Novaković, profesor informatike na BLC-u.

Dragan Ćetojević, direktor direkcije za tehniku ETMAX-a, kaže da je bilo zadovoljstvo biti partner BLC-a u ovome projektu.

Naša kompanija je regionalni lider na polju razvoja i iskorištavanja obnovljivih izvora, prije svega solarne energije, koji su, svoje dugogodišnje iskustvo i znanje, podijelili sa timom BLC-a. Sa zadovljstvom ćemo podržati svaki projekta koji ima za cilj integraciju visoke tehnologije i održivosti, koji aktivira domaće kadrove i resurse i podstiče međusektorsku saradnju, naglasio je Ćetojević i dodao da mu je drago što na ovakvom projektu mogu učestvovati sa proizvodima firme ETMAX.

Za punjenje električnog vozila, dovoljno je da ga spojite na adekvatan punjač i u roku od samo nekoliko sati ili minuta, u zavisnosti od brzine punjača, vozilo je spremno za put. Dodatni kvalitet punjača je u tome je što se električna energija za njegov rad dobija putem solarnih panela, instaliranih na zgradi BLC-a, tako da se i na taj način štiti životna okolina i smanjuje zagađenje, kaže Ćetojević.

Novaković ističe da je ovo samo prvi korak ka daljim istraživanjima koja će se sprovoditi na BLC-u pogotovo u domenu iskoristivosti solarne energije, pišu Nezavisne.