Novosti

Očekivana objedinjena inflacija u BiH za tekuću godinu iznosi 8,3 odsto


Očekivana objedinjena inflacija u BiH za tekuću godinu iznosi 8,3 odsto, dok inflaciona očekivanja za narednu iznose 5,5 odsto, navedeno je u kvartalnoj Anketi o inflacionim očekivanjima koju sprovodi Centralna banka BiH.
Rezultati ankete sprovedene u junu ukazuju na stabilizaciju kratkoročnih inflacionih očekivanja za tekuću godinu, navode iz Banke i dodaju da je očekivana objedinjena inflacija za ovu godinu u skladu sa očekivanjima iskazanim u martu.

“Ovo govori da se očekivanja nisu bitno mijenjala u protekla tri mjeseca i da se na tržištima ne primjećuju faktori koji bi ubrzali inflaciju u drugoj polovini godine”, pojašnjavaju iz Banke.

Ovi pokazatelji govore, dodaju iz Banke, da se očekuje postepeno smirivanje inflacionih pritisaka u toku ove i naredne godine, ali da je inflacija još na mnogo višem nivou od višegodišnjeg prosjeka i da finansijske institucije kalkulišu sa povećanim stopama kroz duži period vremena.

Centralna banka sprovodi kvartalnu Anketu o inflacionim očekivanjima radi analize i kontinuiranog praćenja inflacionih očekivanja ekonomskih subjekata, a učesnici ankete su predstavnici finansijskog sektora, komercijalne banke i osiguravajuća društva.