IT i Tehnologija

Meta otpustila veliki broj zaposlenih


Kompanija Meta otpustila je značajan broj zaposlenih iz timova za borbu protiv dezinformacija, trolova i uznemiravanja na svojim platformama.
Ovaj potez izaziva zabrinutost zbog izbora u SAD 2024. godine, javlja CNN, pozivajući se na anonimne izvore koji su dobro upoznati sa situacijom.

Nekoliko članova Metinog tima koji je suzbijao lažne informacije za vrijeme američkih međuizbora 2022. godine otpušteno je prošle jeseni i na proleće, naveo je izvor.

Portparol Mete nije precizirao koliko ljudi je otpušteno iz timova koji rade na izborima, već je samo rekao da je “zaštita izbora u SAD jedan od prioriteta kompanije”.

Metina nova platforma Treds je za pet dana stekla 100 miliona korisnika, među kojima su i slavne i uticajne, kao i kontroverzne ličnosti.

Gardijan je naveo da su se Tredsu za samo 24 sata priključili i američki krajnji desničari Ričard Spenser i Nik Fuentes, koji vjeruju u nadmoć bijele rase. CNN upozorava da Metin tim za suzbijanje lažnih vijesti i dezinformacija neće imati dovoljno osoblja sa izazovima koji mu predstoje. U 2024. godini će se važni izbori održati kako u SAD, tako i na Tajvanu, u Ukrajini, Indiji, kao i u drugim zemljama