Novosti

Ruskim državnim službenicima zabranjeno korištenje Apple proizvoda


Ruske vlasti su počele zabranjivati vladinim službenicima da koriste Appleove uređaje i upotrebljavaju ih u poslovne svrhe, piše Financial Times

Od danas je uposlenicima ministarstva trgovine zabranjeno da koriste iPhone u “radne svrhe”, dok druge agencije, uključujući rusko ministarstvo telekomunikacija i masovnih medija, imaju slične zabrane na snazi ili ih namjeravaju početi provoditi. Međutim, službenicima je i dalje dozvoljeno da Appleove uređaje koriste za ličnu upotrebu pod uslovom da na njima ne otvaraju poslovnu prepisku.

Od početka ruske invazije na Ukrajinu u februaru prošle godine, kompanija je onemogućila pristup Apple Payu, a zatim je obustavila svu prodaju svojih proizvoda u Rusiji. Apple je tada jasno poručio da su ovi potezi odgovor na invaziju te je pružio podršku Ukrajini.

Zabrana dolazi nakon što je ruska Federalna sigurnosna služba (FSB) početkom juna saopćila da je otkrila “špijunsku operaciju američkih obavještajnih agencija”, koja uključuje Appleove uređaje. FSB je naveo da su hiljade iPhonea, uključujući one koje koriste diplomatska predstavništva Rusije u zemljama NATO-a, “zaražena” softverom za praćenje. FSB tvrdi da Apple blisko sarađuje s američkim obavještajnim službama te agentima pruža “široki spektar alata za kontrolu”. Dokazi nisu prezentovani, a Apple je odbacio sve optužbe.

Ovaj potez pokazuje želju ruske vlade da smanji ovisnost o tehnologiji proizvedenoj u inostranstvu. Ruski predsjednik Vladimir Putin je prošle godine potpisao dekret kojim se naređuje institucijama uključenim u “ključnu informatičku infrastrukturu” da pređu na domaći softver do 2025. godine.