Novosti

Napravljen aparat koji detektira virus COVID-19 u zraku


Naučnici Univerziteta Vašington u Sent Luisu u Misuriju konstruirali su uređaj koji može da otkrije prisustvo virusa koji izaziva COVID-19

Naučnici Univerziteta Vašington u Sent Luisu u Misuriju konstruirali su uređaj koji može da otkrije prisustvo virusa koji izaziva COVID-19 u zraku za svega nekoliko minuta.

Kako prenosi Sajens njuz, aparatu, malo većem od tostera, potrebno je pet minuta da otkrije sedam do 35 virusnih čestica po litru zraka, što je otprilike jednako ”osjetljivo” koliko i testovi nazalnih briseva PCR.

Za nekoliko minuta

– Ovaj detektor uvlači 1.000 litara zraka po minuti, nakon čega se virusi pomoću ”mini-ciklona” hvataju unutar aparata i koncentriraju za analizu. Neuhvaćeni virusi u tečnosti filtriraju se iz zraka pomoću HEPA filtera pričvršćenog na uređaj. Nakon pet minuta sakupljanja tečnost se pumpa u biosenzor – rekao je jedan od naučnika s Univerziteta Rajan Čakrabarti.

On dodaje da se unutar biosenzora nalaze nanotijela koja šiljatim proteinima hvataju virus u prolazu, nakon čega struja prođe kroz nanotijela, izazivajući oksidaciju tirozinskih aminokiselina u proteinu šiljaka ili gubitak elektrona i tako uređaj detektira oksidaciju i signalizira da je virus prisutan u zraku, prenosi Tanjug.

Da bi testirali detektor, istraživači su poslali uređaj u stanove dvije osobe koje su imale COVID-19 infekcije.

Međutim, potrebno je prevazići još nekoliko prepreka, među kojima je to da je aparat bučan kao usisivač ili kao telefon dok zvoni, što je previše glasno da bi se aparat koristio u kancelarijama ili učionicama.

Stvara buku

Sajens njuz dodaje da je za izradu detektora potrebno između 1.400 i 1.900 dolara u istraživačkom laboratoriju, što znači da bi aparat u prvo vrijeme bio nešto skuplji da bi se koristio u kućnim uvjetima, ali da je moguće priuštiti ga za upotrebu u bolnicama, aerodromima i drugim javnim prostorima.

Čakrabarti je istakao da postoji mogućnost da se u budućnosti konstruiraju slični aparati koji bi mogli da otkriju i druge respiratorne viruse, kao što su gripa ili respiratorni sinusni virus. 

# NAUKA

# COVID – 19