Tržišta

Staša Košarac potpisao Sporazum o pristupanju BiH programu EU za jedinstveno tržište


Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac potpisao je u Briselu Sporazum o pristupanju BiH programu EU za jedinstveno tržište (Single Market Programme) koji obuhvata period od 2021. do 2027. godine.

Program jedinstvenog tržišta čini šest stubova, a njegovi glavni ciljevi su i povećanje efikasnosti jedinstvenog tržišta, podrška konkurentnosti malih i srednjih preduzeća, unapređenje zdravlja ljudi, životinja i biljaka, te omogućavanje visokokvalitetnih evropskih standarda.

Košarac je istakao da je pristupanje Programu jedinstvenog tržišta rezultat usaglašavanja i dogovora nadležnih institucija na svim nivoima vlasti u BiH.

“Nakon obavljenih konsultacija nadležnih institucija na svim nivoima u BiH, potvrđen je zajednički interes i isplativost za pristupanje BiH stubu koji se tiče konkurentnosti i održivosti malih i srednjih preduzeća”, dodao je Košarac.

On je naveo da ovaj stub predstavlja nastavak COSME programa u kojem je učestvovala BiH, koji je bio na snazi od 2014. do 2020. godine i bio je namijenjen podršci konkurentnosti malih i srednjih preduzeća.

Na sastanku je istaknuto da je preko finansijskih posrednika 110 privrednih društava u Republici Srpskoj koristilo 22 miliona KM iz pomenutog programa.
Takođe, napomenuto je da je, preko finansijskih posrednika, prema malim i srednjim preduzećima u Federaciji BiH plasirano više od 35 miliona KM iz COSME programa, saopšteno je iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Kao nosilac aktivnosti za učešće BiH u COSME programu, Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH je na osnovu zaključaka vlada Republike Srpske, Federacije BiH i Brčko distrikta 2021. godine obavijestilo Evropsku komisiju o zainteresovanosti za učestvovanje u Programu jedinstvenog tržišta.