Novosti

Košarac: Privredna zajednica u BiH je za pristupanje Otvorenom Balkanu


Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac izjavio je nakon sastanka sa ministrom unutrašnje i vanjske trgovine Srbije Tomislavom Momirovićem da je poslovna zajednica u Republici Srpskoj i Federaciji BiH raspoložena da BiH pristupi inicijativi “Otvorenog Balkana”, ali da postoje političke predrasude.

Košarac je najavio da će u narednom periodu u razgovore o “Otvorenom Balkanu” sa Srbijom, Sjevernom Makedonijom i Albanijom biti uključeni privrednici i kompanije iz BiH koje bilježe najbolje rezultate u spotljnotgovinskoj razmjeni sa ovim zemljama.

“Smatramo da regionalna saradnja nema alternativu, kao i da na adekvatan način u narednom periodu treba da uložimo dodatne napore na realizaciji memoranduma o zajedničkom nastupu na tržištu trećih zemalja”, rekao Košarac.

Košarac je zahvalio Momiroviću što je predstavnicima Vanjskotrgovinske komore BiH i privrednih komora RS-a i FBiH, koji su prisustvovali sastanku u Ministarstvu vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, prenio informacije o prvim rezultatima realizacije inicijative “Otvoreni Balkan”.

Prema riječima Košarca, prvi rezultati su vrlo optimistični i pokazuju da su smanjeni neki troškovi, a neke takse u potpunosti ukinute, te da će biti ubrzan protok robe na graničnim prelazima.

On je naglasio da je posebno važno da radna snaga iz Sjeverne Makedonije, Albanije i Srbije neće imati administrativnih barijera prilikom zapošljavanja u nekoj od ove tri zemlje, što sada u BiH nije moguće, iako postoji potreba za radnicima iz drugih zemalja.

“Vjerujem da ćemo uz komunikaciju koja je danas ostvarena sa predstavnicima Srbije, takvu komunikaciju ostvariti sa predstavnicima Sjeverne Makedonije i Albanije, te da će nadležni organi u BiH donijeti odluku da i BiH pristupi Otvorenom Balkanu”, rekao je Košarac.

Izvor: Srna/Klix