IT i Tehnologija

Apple priprema svoj AI chatbot


Vjeruje se da Apple radi na velikom jezičkom modelu (LLM), koji će biti rival modelima GPT-3 i GPT-4 kompanije OpenAI, Googleovom Bertu, kao i LLaMa-1 i LLaMa-2 iz Mete. Međutim, Apple je kreirao i chatbot sličan ChatGPT-u, kojeg insajderi nazivaju Apple GPT i koji radi na LLM frameworku pod nazivom Ajax.

Prema insajderskim izvorima koji su informacije otkrili Bloombergu, kompanija je prošle godine uspostavila razvojni projekt mašinskog učenja nazvan Ajax. Testiranje za Apple GPT je u toku te ga koriste uposlenici kompanije za izradu prototipa proizvoda. Chatbot može rezimirati tekst i odgovarati na pitanja na osnovu podataka na kojima je obučen.

Apple je prošle godine ostvario prihod od 320 milijardi dolara, no zarada bi mogla pretrpjeti veliki udarac ako tehnološki gigant ne bude pratio napredak AI tehnologije. Stoga je nekoliko Appleovih timova fokusirano na AI, no ova kompanija nije jedina koja je popustila pod pritiskom. Isto važi i za Google koji je u roku od dvije sedmice nakon lansiranja ChatGPT-a formirao radnu grupu za početak izrade AI proizvoda.

Glasine o dolasku Apple GPT-a dolaze dva mjeseca nakon što je direktor kompanije Tim Cook nagovijestio da će AI tehnologija biti “upletena” u buduće proizvode. Apple već ima AI funkcije u svojim proizvodima poput detekcije pada u svojim satovima i naravno, u svom glasovnom asistentu Siri. Neki modeli iPhonea i Apple Watcha također su uključivali Crash Detection. dok satovi imaju ECG funkcionalnost koja bilježi vrijeme i intenzitet električnih signala odgovornih za otkucaje srca.

Apple još uvijek ima konzervativan pristup prema AI tehnologiji te radi na definiranju ugla potrošača za generativnu umjetnu inteligenciju pokušavajući riješiti probleme privatnosti koji se odnose na tehnologiju, a koje imaju i druge AI firme kao što je OpenAI.

Uprkos odgađanju Appleovog ulaska u AI arenu, ove informacije definitivno izazivaju radoznalost.