Tema u fokusu

Ilidža: Mnoštvo mogućnosti za zdravstveni i sportski turizam


U pjesmama opjevana, Ilidža je jedna od najvećih prirodnih oaza Sarajeva i svakako najomiljenija destinacija za duge šetnje i ugodna druženja u mnogim restoranima smještenim u prekrasnom okruženju. Ilidža je najposjećenija općina u Sarajevu i u njoj se nalazi čak 16 hotela, nekoliko motela i autokampova. Nudi mnoštvo mogućnosti za zdravstveni i sportski turizam.

Vrelo Bosne i Stojčevac – spomenik prirode

Kada Sarajlije ili turisti požele izlet u prirodu, a u blizini grada, najradije odlaze na Vrelo Bosne ili nedavno uređeno popularno izletište Stojčevac. Tu gdje pod obroncima planine Igman izvire rijeka Bosna smjestilo se izletište kao iz bajke – u njemu stanuju labudovi i žubori čista rijeka, a zelenilo krijepi i odmara. Ovdje možete uživati u prekrasnim šetnicama, parkovima, pikniku na livadama ili u kafiću. Do Vrela Bosne i Stojčevca može se doći sa dvije strane, a mnogi se najradije odlučuju za šetnju ili vožnju biciklom Velikom alejom. Aleju dugu 3,5 kilometra čini 726 stabala javorolisnog platana, kao i desetine stabala divljeg kestena koji su zasađeni u austrougarsko doba. Tu su Sarajlije gradile svoje ljetnikovce, a mnogi su danas sačuvani i preuređeni u prekrasne vile. Poseban doživljaj i atrakcija je kroz Veliku aleju proći fijakerom. Na gotovo pola puta do Vrela Bosne put se s Velike aleje račva prema Stojčevcu, izletištu kojeg krasi prekrasno malo jezero i 73 izvora pitke vode.

Banja Ilidža

Ilidža je za vrijeme Osmanlija postala nadaleko poznato banjsko lječilište, a modernizirana je za vrijeme Austro-Ugarske kada se oko sumpornih izvora gradi nekoliko hotela, park, šetnice i fontana. U 19. stoljeću do nje se moglo doći i vozom, gdje su Sarajlije najradije odlazile nedjeljom na odmor. Na Ilidži i danas možete posjetiti savremeni spa centar u hotelu Terme, a pored hotela su najpopularniji gradski bazeni u Sarajevu.

Historijsko blago

Ilidža danas svjedoči o početku života u okolini Sarajeva. U njoj se danas mogu vidjeti rimske iskopine u blizini rijeke Željeznice te jedno od najstarijih arheoloških nalazišta u BiH, ono u Butmiru. Kraj kamene ćuprije koja povezuje dvije obale rijeke Bosne na izlazu iz Ilidže prema Blažuju nalazi se jedno od omiljenih izletišta – Rimski most. Ćuprija je izgrađena u 16. vijeku, kako se pretpostavlja, na ruševinama mosta iz rimskog doba, a sagradio je je Rustem-paša Okupović, zet Sulejmana Veličanstvenog.

Zabava

Sarajlije su oduvijek dolazile na Ilidžu u potrazi za dobrim provodom. Za vrijeme lijepih dana na Ljetnoj pozornici Ilidža održava se mnoštvo kulturnih manifestacija i koncerata, a zimi se kraj spomen-kosturnice nalazi klizalište i prava zimska bajka.