Tema u fokusu

Edis Dervišagić, gradonačelnik Gradačca: Projekt vodosnabdijevanja vrijedan 32 miliona maraka


Za brojne pozitivne promjene napravljene u Gradačcu u posljednjih desetak godina, a koje se odnose na razvoj privrede, povećanje izvoza i zaposlenosti, kao i razvoj infrastrukture u velikoj mjeri zaslužna je gradska uprava na čelu sa gradonačelnikom Edisom Dervišagićem, kojem je ovo već treći mandat.

Gradačac je, prema riječima gradonačelnika Dervišagića, regionalno prepoznat kao povoljno privredno okruženje.

Neophodno je istaknuti da se broj zaposlenih u Gradačcu za posljednjih deset godina povećao za 46 procenata. Izvoz je povećan za više od 110 posto i dosegao je iznos od 525.744.380 maraka, što nas stavlja na sedmo mjesto po izvozu u BiH. U Tuzlanskom kantonu, Gradačac u izvozu učestvuje sa preko 20 procenata, što ga u tom segmentu svrstava u vodeće jedinice lokalne samouprave, istaknuo je Dervišagić.

Historijski projekt

Kako ocjenjujete poslovanje gradske vlasti Gradačca u protekloj godini, kao i u prvoj polovini 2023. godine?

U toku prošle godine realizovano je niz infrastrukturnih projekata koji imaju veliki značaj za našu lokalnu zajednicu. Radi se o projektima izgradnje vodovodne i kanalizacione mreže, uređenju društvenih domova i parking prostora. U prošloj je godini započeta, a u ovoj završena izrada Strategije razvoja Grada za period 2023. – 2027. godina, u kojoj je zacrtan novi plan razvoja našeg grada. Početkom ove godine nastavljena je realizacija značajnih projekata koji se odnose na sportske objekte, izgradnju saobraćajnica u poduzetničkoj zoni, ali završetak realizacije projekta vodosnabdijevanja Gradačca.

Od kolikog je značaja projekt vodosnabdijevanja za Gradačac?

Projekt vodosnabdijevanja od izuzetne je važnosti jer direktno utiče na kvalitet života 27 od 36 mjesnih zajednica u kojima živi oko 32 hiljade stanovnika. U proteklom periodu priveli smo kraju implementaciju projekta vodosnabdijevanja grada Gradačac, koji je jedan od najvećih projekata u historiji našeg grada.

Od stadiona do saobraćajnica

Šta je kroz ovaj projekt realizovano do sada?

Kroz projekt vodosnabdijevanja Gradačca do sada je izgrađeno 70 kilometara vodovodne i 45 kilometara kanalizacione mreže, kao i novi prečistač otpadnih voda.  Radi se o projektu vrijednom više od 32 miliona maraka,  koji se sastoji od četiri komponente: rekonstrukcija i dogradnja postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda (implementirano); izgradnja kanalizacione mreže u sjevernom dijelu grada (implementirano i izgrađeno 17,5 km kanalizacione mreže); izgradnja vodovodnog sistema u južnom dijelu grada (implementirano i izgrađeno 95 km vodovodne mreže); rekonstrukcija postojećih azbestnih cijevi, vodovoda nedovoljnog kapaciteta i dotrajale mreže u urbanom dijelu grada (do danas je urađeno blizu 40 km).

U toku su radovi na rekonstrukciji postojećih azbestnih cijevi, vodovoda nedovoljnog kapaciteta i dotrajale mreže u Gradačcu. Vrijednost radova je skoro šest miliona maraka. Dio projekta finansira EBRD/WBIF donacijom u iznosu od pet miliona maraka, a ostatak od milion maraka planirano je da se finansira iz budžeta Grada.

Koje još značajne projekte trenutno realizujete?

Gradska uprava radi i na realizaciji podrške privrednim subjektima u poduzetničkoj zoni. Tako su početkom ove godine zaključena dva ugovora o izgradnji dvije saobraćajnice ukupne vrijednosti 525.070 maraka uz podršku Federalnog ministarstva razvoja, poduzetništva i obrta u iznosu od 150.000 maraka i Federalnog ministarstva prostornog uređenja u iznosu od 200.000 maraka. Ostatak sredstava finansiran je iz budžeta Grada.

U junu ove godine započeta je implementacija projekta natkrivanja istočne tribine na gradskom stadionu „Banja Ilidža“ ukupne vrijednosti 505.788 maraka. U narednom periodu nadamo se podršci viših nivoa vlasti kako bismo okončali planirano i uspostavili bolje uslove za odigravanje utakmica najvišeg ranga takmičenja.

Nakon izdavanja odobrenja za građenje od strane Federalnog ministarstva prostornog uređenja, što je uzelo mnogo vremena, raspisali smo javni poziv za odabir najpovoljnijeg ponuđača za izvođenje radova na sanaciji kompleksa Starog grada u Gradačcu. U toku augusta očekuje se potpisivanje ugovora o izvođenju radova. Procijenjena vrijednost radova je oko 650.000 maraka.

Razvoj poduzetničke zone

Osim izgradnje saobraćajnica u poduzetničkoj zoni, šta gradske vlasti još čine kako bi privrednicima olakšali poslovanje i privukli investitore?

Grad Gradačac je u poduzetničku zonu za posljednjih deset godina uložio više od sedam miliona maraka. Projekti su implementirani u dogovoru sa privrednicima i uz podršku viših nivoa vlasti. Kako bismo privukli investiture, obezbijedili smo i BFC certifikat kojim potvrđujemo status lokalne zajednice sa povoljnim poslovnim okruženjem. Time dajemo garanciju privrednim subjektima na području naše lokalne zajednice da smo pouzdan partner u realizaciji njihovih strateških ciljeva. U poduzetničkoj zoni u Gradačcu registrovano je više od stotinu privrednih subjekata u kojima je zaposleno skoro tri hiljade osoba.

Koliko sredstava izdvajate iz budžeta na programe podrške razvoja Gradačca?

Svi projekti koje implementira Grad Gradačac razvojnog su karaktera. U skladu s tim, usvojen je budžet Grada za 2023. godinu, u kojem su kapitalni izdaci skoro pet i pol milona maraka, a tekući i kapitani transferi iznose gotovo šest miliona.

Da li ste uspjeli ostvariti sve ciljeve koje ste kao gradonačelnik planirali i koji su najveći problemi s kojima se danas suočavate u poslovanju?

Ovo je moj treći mandat na poziciji gradonačelnika i veliki broj planiranih projekata je završen. Tokom prethodnih godina imali smo probleme zbog nerazumijevanja viših nivoa vlasti za naše potrebe, a tiču se slabe finansijske podrške implementaciji strateških projekata naše lokalne zajednice. U 2023. godini taj stav se promijenio te imamo veći broj odobrenih i započetih infrastrukturnih i drugih projekata.

Kakvi su Vaši poslovni planovi do kraja tekuće i u narednoj godini i kakva je Vaša vizija daljnjeg razvoja Gradačca?

Izgradnja saobraćajne infrastrukture jedan je od prioritetnih projekata. Narednih dana biće potpisan ugovor o izvođenju radova vrijedan oko 1,7 miliona maraka, kojim će biti izgrađeno i rekonstruisano 29 putnih pravaca. Završetkom ovih projekata, stanje putne infrastrukture znatno će se unaprijediti, a time i poboljšati uslovi življenja na području Gradačca. U toku naredne godine ovaj projekt će biti nastavljen jer postoji potreba za izgradnjom saobraćajnica u svim mjesnim zajednicama. Moja je vizija da Gradačac bude centar razvoja i sredina uspjeha svih njegovih građana, što ćemo implementacijom planiranih projekata, nadam se, i uspjeti.