Novosti

Kompanija H&M tužila firmu Šein zbog iskopiranog dizajna


Portparol H&M-a je danas potvrdio ovu tužbu, rekavši da je Šein “u više navrata neovlašćeno iskopirao dizajn” švedske firme, a kineska kompanija je rekla da neće komentarisati slučaj koji je u toku.

Prema agenciji Bloomberg, koja je imala uvid u sudski nalog iz jula 2021. godine, parnica se vodi već duže vrijeme, a švedska kompanija traži odštetu i sudsku zabranu daljeg kršenja autorskih prava.

H&M je sudu dostavio fotografije desetina predmeta, od kupaćih kostima do džempera, koje prema švedskoj kompaniji dokazuju da je Šein ukrao njen dizajn.

Za sada posljednje saslušanje u Višem sudu u Hong Kongu je proteklo 21. juna, a sljedeće ročište je zakazano za 31. jul.

U protekle tri godine je zabeleženo više tužbi protiv Šeina zbog navodnog narušavanja prava na intelektualnu svojinu, ali rijetko se dešava da jedna modna kompanija tuži drugu, navodi Bloomberg.

Rezultati prodaje kompanije Šein su u 2021. godini bili znatno manji nego rezultati H&M-a, ali kinenska kompanija je zabeležila nagli rast prodaje zbog brzog lansiranja novih proizvoda i uspješne strategije digitalnog marketinga na društvenim mrežama.