BiH

Upravi za indirektno oporezivanje UNDP donirao specijalističku opremu


Predstavnici Razvojnog programa Ujedinjenih nacija (UNDP) u BiH donirali su Upravi za indirektno oporezivanje specijalističku opremu za otkrivanje i sprečavanje šverca malog oružja i lakog naoružanja u putničkom i robnom prometu, vrijednu 88.500 KM.

U okviru podrške jačanju kapaciteta UIO za efikasniju borbu protiv ilegalne trgovine malim oružjem i lakim naoružanjem, UNDP u BIH je kroz Projekat „HALT“ tokom protekle tri godine isporučio opremu ukupne vrijednosti preko 700.000 KM.

„UNDP je posvećen saradnji sa domaćim i međunarodnim partnerima u stvaranju sigurnijeg okruženja za sve. Donacija ove opreme je značajan korak u našim zajedničkim naporima da se suzbije ilegalna trgovina oružjem i spreči širenje nasilja“, izjavio je Edin Serezlić, šef sektora za Pravdu i sigurnost UNDP-a u BiH.

Projekat sprječavanja ilegalne trgovine i prometa oružjem u Bosni i Hercegovini (HALT) se implementirao u periodu februar 2020. godine – juni 2023. godine kao zajednički projekat UNDP u BiH i UN Ureda za drogu i kriminal sa Upravom za indirektno oporezivanje.

Uprava je primarni korisnik i partner u ovom projektu s opštim ciljem daljnjeg unaprjeđivanja sigurnosti unutar i van granica Zapadnog Balkana kroz djelovanje usmjereno ka izgradnji kapaciteta Bosne i Hercegovine u borbi protiv ilegalne trgovine SALW-om.

Projekat HALT su finansirali Savezna Republika Njemačka, Švedska, Ujedinjeno Kraljevstvo, Republika Francuska, Nizozemska i Norveška putem Multilateralnog fonda za Zapadni Balkan, uz podršku Evropske unije, a u okviru inicijative Mapa puta 2024 za kontrolu malog oružja i lakog naoružanja na Zapadnom Balkanu.