Novosti

Dječije odmaralište “Lozica” nakon 30 godina ponovo u vlasništvu Crvenog križa Novo Sarajevo


Dječje odmaralište ”Lozica” kod Dubrovnika je nakon pravne bitke duge više od 30 godina vraćeno Crvenom križu Novo Sarajevo, potvrdila je gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić.

Gradonačelnica je jučer imala sastanak s Crvenim križom Novo Sarajevo. Očistiti prostor i izmiriti troškove “Novost je da je donesena presuda kojom se nalaže Gradu Dubrovniku da izda tabularnu ispravu kojom se dozvoljava upis vlasništva općinske organizacije Crvenog križa Novo Sarajevo. Potrebno je za početak očistiti prostor i izmiriti troškove pravnog postupka”, kazala je Karić.

Zajednički interes kantona, grada i općine da zaštiti ovu vrijednu, višemilionsku imovinu od oko 4000 kvadrata zemljišta na vrlo atraktivnoj lokaciji i da joj vrati namjenu oporavilišta i odmarališta.

U pitanju je ogromno zemljište uz morsku obalu, veliki barokni dvorac, plaža, specijalno izgrađeni podvožnjak iza kojeg se nalazi hotel s tri kata i dvije luksuzne vile“.

Odmaralište je radilo tokom cijele godine, zimi i na proljeće dolazili su uglavnom umirovljenici, a ljeti se prostor koristio za školu u prirodi i za oporavak djece nakon liječenja.

Sigurna sam da će nam koristiti izuzetno uspješne partnerske i prijateljske odnose s Gradom Dubrovnikom i uvaženim gradonačelnikom Matomom Frankovićem“, kazala je gradonačelnica. Vrijeme je za konkretno osnaživanje suradnje u oblasti infrastrukture, turizma, ali i očuvanja našeg vrijednog naslijeđa, naglasila je ona.