Tržišta i finansije

ECB povećao kamatnu stopu


Evropska centralna banka podigla je referentnu kamatnu stopu, za još 25 baznih poena, u cilju suzbijanja visoke inflaciju i nastojanja da je vrati na srednjoročni ciljani nivo od dva odsto, saopštila je Evropska centralna banka (ECB).

Evropska centralna banka odlučila je da podigne tri ključne kamatne stope za 25 baznih poena. Prema tome, kamatna stopa na glavne operacije refinansiranja i kamatne stope na graničnu kreditnu liniju i depozitnu liniju biće povećane na 4.25 odsto, 4.5 i 3.75 odsto od 2. avgusta ove godine.

Podsjećanja radi, Evropska centralna banka je prethodni put u junu podigla tri ključne kamatne stope za 25 baznih poena. Nakon junskog povećanja ključna kamatna stopa ECB bila je 3.5 odsto.

“Inflacija nastavlja da pada, ali se i dalje očekuje da će predugo ostati povišena. Naime, očekuje se da će inflacija dodatno pasti do kraja godine, ali ostaće iznad cilja tokom dužeg perioda. Uslovi finansiranja su ponovo pooštreni i sve više utiču na smanjenje tražnje, što je važan faktor u vraćanju inflacije na cilj”, saopštila je ECB.

Takođe, Američke Federalne rezerve (Fed) povećale su juče referentnu kamatnu stopu na nivo između 5.25 do 5.5 odsto, što je najviši iznos u posljednje 22 godine, prenosi “Nova Ekonomija”. Zvaničnici američke centralne banke procjenjuju da će biiti potrebno još jedno povećanje ključne kamatne stope do kraja godine.