Svijet

Austrijska ekonomija pala u drugom kvartalu


Bruto domaći proizvod (BDP) Austrije u drugom ovogodišnjem tromesečju u odnosu na prvo pao je 0,4 odsto, prema objavljenoj prvoj procjeni Državnog zavoda za statistiku.

Privreda je zakočena skromnijim aktivnostima u prerađivačkoj industriji i građevinarstvu, te nižom privatnom potrošnjom.

U odnosu na drugo tromjesečje prošle godine BDP je pao 0,3 odsto.

Prema podacima Državnog zavoda za statistiku, dodata vrijednost u industriji u drugom ovogodišnjem kvartalu pala je 0,3 odsto u odnosu na prethodni kvartal, dok je u građevinarstvu smanjena 2,5 odsto.

Razvoj uslužnog sektora uveliko je varirao zavisno od industrije. Dok je dodata vrijednost u ostalim ekonomskim uslugama pala 2,6 odsto, u području trgovine, prometa, smještaja i gastronomije zabilježen je manji pad od 0,2 odsto.

Područja informacija i komunikacija, finansijskih i osiguravajućih usluga, kao i nekretnina porasla su 0,2 odsto, a blagi rast bilježi i turizam.

jPotrošnja domaćinstava, uključujući i neprofitne ustanove koje opslužuju privatna domaćinstva, smanjena je 1,5 odsto u odnosu na prvo tromesečje. U međuvremenu je javna potrošnja porasla 0,9 odsto.