Tržišta

Cijene hrane u svijetu ponovo u porastu


U julu su cijene hrane porasle prvi put od kraja prošle godine, što je rezultat poskupljenja biljnih ulja nakon isteka sporazuma o izvozu preko Crnog mora, stoji u objavi agencija Ujedinjenih naroda za hranu i poljoprivredu (FAO).

FAO-ov indeks cijena osnovnih prehrambenih proizvoda povećao se za 1,3 posto u julu u odnosu na revidiranu vrijednost iz juna i dosegnuo je prosječno 123,9 bodova, što je završetak šestomjesečnog razdoblja pada cijena. U usporedbi s prošlogodišnjim julom, cijene su bile niže za oko 12 posto. Njihov najviši vrhunac zabilježen je u martu prošle godine, na početku ruske invazije na Ukrajinu.

Biljna ulja su poskupjela za 12 posto u odnosu na juni, što odražava 15-postotno poskupljenje suncokretovog ulja nakon isteka sporazuma o sigurnom izvozu ukrajinskih žitarica i uljarica preko Crnog mora. Ukrajina je vodeći svjetski izvoznik suncokretovih sjemenki.

Rusija je odbila produžiti sporazum tvrdeći da nije ispoštovano ublažavanje sankcija Moskvi kako bi omogućio izvoz ruskih žitarica i gnojiva.

Cijene drugih uljarica također su porasle jer ih proizvođači usmjeravaju prema proizvodnji goriva, zbog zabrinutosti za proizvodnju i rast cijena sirove nafte.

Žitarice su, s druge strane, u julu blago pojeftinile za 0,5 posto u odnosu na juni, zahvaljujući padu cijena žitarica grubog zrna poput kukuruza, dok su cijene pšenice i riže porasle.

Kukuruz je pojeftinio za 4,8 posto zbog očekivane dobre žetve u Južnoj Americi i postupnog oporavka proizvodnje u SAD-u. Pšenica je porasla za 1,6 posto zbog neizvjesnog ukrajinskog izvoza i suše u Sjevernoj Americi.