Tema u fokusu

CIGRE je mjesto za stručno i naučno promicanje i raspravljanje o čistoj energiji


Piše: Edhem Bičakćić, predsjednik BH K CIGRE i počasni član Međunarodne CIGRE

Povećanje udjela čiste energije u tranziciji energetskog sektora  je odgovor na klimatske promjene.

Međunarodno vijeće za velike električne sisteme – CIGRE sa sjedištem u Parizu je međunarodna organizacija posvećena razvoju elektroenergetskog sektora. Kroz sudjelovanje članova iz 115 država sa svih kontinenata, postala je vodeća svjetska organizacija za pitanja elektroenergetskih sistema. CIGRE okuplja stručnjake koji rade u energetskom sektoru čime ostvaruje razmjenu najnovijih tehnoloških dostignuća, iskustava i znanja. Bosanskohercegovački komitet Međunarodnog vijeća za velike električne sisteme – BH K CIGRE osnovan je 23. augusta 1992. godine. Ima više od 350 individualnih i preko 30 kolektivnih članova sa područja  cijele Bosne i Hercegovine.

BH K CIGRE su jedan je od nasljednika jugoslovenskog komiteta CIGRE (JUKO CIGRE), a od 1993. godine je ravnopravni član Međunarodne CIGRE koja okuplja 61 nacionalni komitet. Svake neparne godine BH K CIGRE tradicionalno organizira stručno-naučno savjetovanja, a do sada je uspješno organizovano 15. savjetovanja.

Brojnim aktivnostima, stručnim skupovima, inicijativama Bosanskohercegovački komitet CIGRE, pronalazi rješenja za probleme u energetskom sektoru što značajno doprinosi ublažavanju klimatskih promjena, funkcionisanju elektroenergetskog sistema, njegovoj pouzdanosti i tranziciji čiji je konačan cilj dekarbonizacija i proizvodnja čiste – zelene energije. Povećanje udjela čiste energije u tranziciji energetskog sektora  je i u našoj zemlji odgovor na aktuelne klimatske promjene.

BH K CIGRE je proteklih godina djelovala veoma uspješno, ostvarujući zacrtane ciljeve, afirmišući svjetske trendove u razvoju energetskog sektora i interese struke i privrede.

U Sarajevu će 26. i 27.09.2023. godine biti održana sjednica Administrativnog vijeća Međunarodne CIGRE, a u Neumu će biti održano 16. Savjetovanje bh. elektroenergetičara. U Istambulu će 11.10. 2023. godine BH K CIGRE preuzeti predsjedavanje Regionalnom CIGRE, koja okuplja nacionalne komitete sa šireg područja jugoistočne Evrope (SEERC).

Dobijanjem prava da bude domaćin zasjedanja Administrativnog vijeća, Sarajevo i Bosna i Hercegovina su stali uz velike svjetske metropole i nacionalne komitete, koji su imali tu privilegiju da organizuju ovaj izuzetno važan skup.

Na 16. savjetovanju BH K CIGRE, koje će biti održano u Neumu, od 22-25. oktobra 2023. godine raspravljat će se o klimatskim promjenama, energetskoj tranziciji, dekarbonizaciji, obnovljivim izvorima, elektromobilnosti, izgradnji elektroenergetskih objekata, novim tehnologijama, skladištenju energije, zelenom vodoniku, zaštiti okoliša i energetskoj efikasnosti.  Svi zainteresovani su pozvani da se uključe u rad studijskih komiteta. Ovom prilikom BH K CIGRE posebno poziva  proizvođače opreme i inženjering kompanije da putem prezentacija i zakupa izložbenog prostora predstave svoje kompanije. Na skupu se očekuje više od 600 domaćih i stranih stručnjaka i poslovnih ljudi. Po ko zna koji put potvrdiće se da je CIGRE  mjesto za stručno i naučno promicanje i raspravljanje o budućnosti energetskog sistema zasnovanog na čistoj – zelenoj energiji.