Novosti

Zabrana rada nedjeljom u Hrvatskoj stupila na snagu 1. jula, informacije govore da se odluka u praksi pokazala lošom


Hrvatski mediji javljaju kako i dalje postoji mogućnost da se stvari vrate na stari režim ako bi ustavne sudije novi Zakon o trgovini proglasili neustavnim.

Anketa najčitanijeg hrvatskog portala Index.hr pokazuje da je 75 posto osoba za ukidanje zabrane rada nedjeljom, dok je 25 posto protiv toga.

Ustavni sud je već dva puta srušio pokušaje ograničavanja rada trgovina nedjeljom – 2004. i 2009. godine, ali čini se da ova verzija zakona ima itekakve šanse proći na Ustavnom sudu.

Iz Udruženja “Glas poduzetnika” ističu da je zakon diskriminatoran i u dijelu u kojem propisuje iznimke kojima se određenim poslovnim subjektima dozvoljava rad nedjeljom ili praznicima.

Advokatica Doroteja Jurčić udruženja kaže i da je nejasno zašto zakonodavac već u trećem navratu forsira samo jednu skupinu poduzetnika, a to su trgovci, dok mu nikad nije palo na pamet da takve zabrane nameće nekim drugim djelatnostima.

Protekle subote na praznik zabilježene su velike gužve na zagrebačkom Autobusnom kolodvoru gdje su građani stigli kako bi obavili kupovinu. Velike gužve su registrovane i na benzinskim pumpama koje su čak prodavale i hljeb.

Udruženje Glas poduzetnika (UGP) pozvalo je danas gradonačelnike i načelnike općina da omoguće rad svim poduzetnicima koji žele raditi nedjeljama i praznicima tako što će za te dane proglasiti manifestacije ili sajamske dane.

Kako bi se ljudima omogućilo pravo na rad, na Hvaru i na Braču su se morali poslužiti trikovima kako bi se izbjegli ovu situaciju pa su gradovi Hvar, Supetar i Stari Grad te općina Bol donijeli odluku o proglašenju sajamskih dana 5. i 15. augusta, kada je Velika Gospa.