Novosti

Centralna banka Rusije podigla kamatnu stopu na 12 posto


Centralna banka Ruske Federacije je odlučila da podigne kamatnu stopu na 12 posto. Ova je odluka, saopćio je regulator, donijeta kako bi se ograničili rizici za stabilnost cijena.

Kurs ruske rublje prema glavnim svjetskim valutama je u naglom padu u posljednjih nekoliko sedmica. Kursevi eura i dolara prešli su granicu od 100 rubalja, dostigavši ​​nivo iz marta 2022. godine.

Prethodni put Centralna banka je podigla ključnu stopu 21. jula. Tada je povećana na 8,5 posto. Ovo je bilo prvo povećanje stope od kraja februara 2022., kada ju je Centralna banka naglo podigla (sa 9,5 na 20 posto) u pozadini početka invazije ruskih trupa u Ukrajini i sankcija koje su uslijedile.

Većina analitičara anketiranih u istraživanju udruženja finansijskih tržišta ACI Rusija očekivala je da će Centralna banka na sastanku 15. augusta odlučiti da podigne stopu na samo 10 posto godišnje.

Prema objavljenim analizama u narednih nekoliko mjeseci može se očekivati dodatno povećanje kamatne stope, ali konkretnu prognozu Centralna banka još uvijek ne može dati.

Prema glavnom analitičaru banke Mihailu Vasiljevu, cilj je smanjenje potražnje uvoza. On smatra da povećanje ključne kamatne stope će dovesti do povećanja troškova kredita, što će smanjiti potražnju potrošača i investicija.