Tema u fokusu

Katarina d.o.o. postaje regionalni distributer velikog njemačkog brenda ADVANTouch – budućnost nam je stigla


Mostarska tvrtka Katarina d.o.o. postaje hotpoint sa kojeg će se širom Bosne i Hercegovine, ali i regije, distribuirati proizvodi ADVANTouch. Katarina je zasigurno pravi odabir, jer iza ove tvrtke, osnovane 1997. godine, stoji 60 uposlenika i gotovo tri hiljade realiziranih projekata.

Brend je to koji pripada njemačkoj kompaniji Mebikon, vodećoj u oblasti digitalizacije obrazovanja u zapadnoj Evropi.

A šta je zapravo ADVANTouch? Najjednostavnije bi bilo reći da je to interaktivni multitouch ekran.

Od Nürnberga do Mostara

Manje jednostavno, ali svakako tačnije, jeste reći da ADVANTouch rješenje usmjereno (osim na obrazovne institucije kao glavni fokus) na digitalizaciju tvrtki, unaprjeđenje ureda, sala za sastanke, konferencijskih sala, hotela, sportskih klubova i drugih objekata.

Do sada smo prisutni na njemačkom govornom području (Njemačka, Austrija, Švicarska), zemljama Beneluxa, Češkoj te sada i u Bosni i Hercegovini, kaže za Poslovne novine Ivan Jezeraškić, naše gore list i čovjek koji je najzaslužniji što je ovaj sjajni brend sada i u našoj zemlji i nastavlja:

Mebikon GmbH je njemačka tvrtka smještena u Nürnbergu, a kako bismo proširili tržište na jugoistočnu Europu, pronašli smo distributera u Bosni i Hercegovini, tvrtku Katarina iz Mostara.

Jezeraškić je prije pet godina otišao u Njemačku. U tvrtki Mebikon GmbH počeo je raditi kao monter interaktivnih multitouch ekrana ADVANTouch. Riječ je o brendu koji u Njemačkoj nema konkurenciju.

Veliki planovi

Istražio sam tržište i vođen načelom “misli lokalno, djeluj globalno”, odlučio sam to donijeti u BiH. Zahvalan sam vlasnicima tvrtke, Andreasu i Sebastijanu, koji su podržali ideju. Uskoro sam pronašao partnera, sjajnu mostarsku tvrtku Katarina d.o.o., s kojom imam velike planove u Bosni i Hercegovini i regiji, kaže Ivan.  

Mebikonovi planovi širenja na jugoistok Evrope počinju, dakle, svoju realizaciju iz Mostara. Digitalizacija obrazovanja u Bosni i Hercegovini je sadašnjost. U tom kontekstu, obrazovanje je ključ, temelj razvoja i očuvanja države.

Pružanje kvalitetnog obrazovanja građanima nije samo moralna obveza, već i ključni faktor za izgradnju inkluzivnog društva i održivog socioekonomskog razvoja. Inovacije u obrazovnom sektoru, poput interaktivnih multitouch ekrana kao zamjene za tradicionalne školske ploče pružaju svijetlu stazu prema unaprjeđenju obrazovnog iskustva. Integracija tehnologije u obrazovanje omogućava individualni pristup učenju, potiče kritičko razmišljanje, kreativnost i timski rad među učenicima. Investiranje u ovakva tehnološka rješenja ne samo da modernizira obrazovni proces, već i omogućava povezivanje s globalnim znanjem.

Od hotelijerstva do medicine

No, nije obrazovanje jedina oblast u kojoj će svoju primjenu naći ova tehnološka inovacija. Ulaganje u tehnološke inovacije poput interaktivnih multitouch ekrana imperativ je koji se ne smije zanemariti. Ulaganja u tehnološku i digitalnu modernizaciju svojevrsna su lična karta firme jer pokazuje spremnost prilagodbe poslovnom pejzažu koji se rapisno mijenja.

Interaktivni multitouch ekrani novi su standard za produktivnost, kreativnost i efikasnost u poslovnim operacijama, neovisno radi li se o efikasnijem poslovanju u hotelijerstvu ili medicini.

Olakšavanjem interakcije među timovima, ovi ekrani potiču kolektivno razmišljanje i brzo donošenje odluka. Pomažu tvrtkama stvarati bogatije prezentacije, poboljšavaju komunikaciju sa zainteresiranim stranama i jasno prenose informacije. Povezujući tehnološki napredak i poslovnu strategiju, tvrtke koje investiraju u interaktivne multitouch ekrane ne samo jačaju svoju poziciju na tržištu, već služe kao primjer drugima kako tehnologiju iskoristiti za bolje upravljanje resursima, poboljšanje procesa i doprinos društvu u cjelini, ističe Jezeraškić. 

ADVANTouch proizvodi bit će izloženi na septembarskoj konferenciji “100 najvećih u Bosni i Hercegovini”.