Novosti

Ministrica Pozder: Imamo priliku aplicirati za sredstva iz Globalnog fonda za životnu sredinu vrijednog 30 milijardi dolara


Federalna ministrica okoliša i turizma Nasiha Pozder učestvuje na Sedmoj sjednici Skupštine Globalnog fonda za životnu sredinu, koja se ove godine održava u Vankuveru, u Kanadi. Kako je saopćeno iz Federalnog ministarstva, danas je potvrđena odluka da se na globalnom nivou pokrene novi fond u kojem će do 2030. godine biti uloženo 30 milijardi američkih dolara za biodiverzitet i povećanje zaštićenih područja, a u koji je već današnjom odlukom uloženo oko 220 miliona dolara.

Ministrica Pozder istakla je da zbog ove odluke i građanke i građani BiH imaju razloga za optimizam.

– Drago mi je, i trebalo bi nam svima biti, što se ovoliko novca samo iz ovog fonda ulaže u zaštitu okoliša na globalnom nivou. Od ovoga će cijela planeta imati koristi. Naravno, u ovim sredstvima vidimo priliku i za BiH. Jedan od prioriteta Federalnog ministarstva okološa i turizma u ovom mandatu je povećanje zaštićenih područja, a već sam inicirala uspostavu tri nova i na tome trenutno radimo. Imamo priliku aplicirati za sredstva Globalnog fonda i tim sredstvima ispuniti taj cilj. To ćemo, naravno, i učiniti – kazala je ministrica Pozder, saopćeno je iz Federalnog ministarstva.