Najava događaja

Sarajevo Outdoor Festival pozicionira Skakavac među najatraktivnije outdoor destinacije na Balkanu


Tradicionalni Skakavac Trail, koji je šest puta dosad okupljao ljubitelje sporta i prirode, ove godine je prerastao u dvodnevni Sarajevo Outdoor Festival i proteklog vikenda nadomak grada okupio brojne posjetioce, avanturiste i sportiste.

Sportska takmičenja počela su u subotu u 8 sati, a najuspješniji u muškoj kategoriji Maraton Traila bili su: Nemanja Vlaški (BiH), Almir Jašarević (BiH) i Slaven Stojkov (BiH, dok su kod žena briljirale Olga Kot (MNE), Ivana Rogić (SRB) i Sara Pirnat (SRB).

Polumaraton Trail je donio sljedeće rezultate: 1. Jovana Popić (BiH), 2. Irma Voloder (BiH) i 3. Kat Moy (USA), a kod muških takmičara: 1. Sanel Uzunović (BiH), 2. Benyamin Vuk (HR) i 3. Esmin Brodlija (BiH). Na rekreativnom trailu najuspješnije su bile: Emina Begić (BiH), Amra Turalić (BiH) i Deborah Leuthold (GER), a kod muških rekreativaca prvoplasirani je bio Darko Jokić (BiH), drugoplasirani Sergej Vlaški (BiH), a trećeplasirani Faris Mehmedović (BiH).

Trčalo se i s psima, a rezultati Canicross Traila bili su sljedeći: u ženskoj konkurenciji prva tri mjesta osvojile su: Elma Rovčanin-Ostrogorac (BiH), Jasna Hadžimehmedović-Bekrić (BiH) i Anja Vi (BiH), a kod muških takmičara: Paul Love (GBR), Karl Wurster (USA) i Neven Boroja (BiH).

Organizovan je i B2B Trail u kojem je najuspješniji bio tim kompanije Telemach, drugoplasirani BH Telecom, dok je treće mjesto pripalo ekipi Sparkasse banke.

Za ljubitelje biciklizma organizovana je trka Skakavac MTB Tour – powered by Bracom u jedinstvenom ambijentu parka prirode Skakavac, na kojem su najbolje rezultate ostvarili Emel Ljubuškić, Luka Žepinić i Feđa Hasanbegović, kao i Adna Kamenjašević u ženskoj konkurenciji.

Prvog dana festivala organizovan je i penjački pohod Skakavac Climbing – powered by ALP Outdoor Shop, kao i aktivnosti za ljubitelje joge, te sportske radionice za djecu. Subota popodne bila je rezervirana za koncert grupe Zoster i nastavak zabave na otvorenom uz muziku.

Hiking tura na relaciji Uževica – vodopad, Močioci, stećci, Bijela stijena okupila je više od 50 učesnika, od čega je najviše bilo turista iz Velike Britanije, više od 30. Oba dana festivala sajam Enjoy Outdoor Sarajevo bio je mjesto predstavljanja domaćih proizvoda i ponude brojnih izlagača (OC Jahorina, Alp Outdoor Shop, Konjički klub Feniks Sarajevo, Total Sport AL BiH, Sportsko-rekreacijska udruga IBEX UR, Gostionica Muharemović, VIP Design, KVS S.C.U.B.A, Advantis Konsalting, Bracom, M-Bike Shop, Lorca, Žumberak Trail, Kapriol Point, Highlander Blidinje, Bosnian Bear, Zlatna džezva, Klas, Maza i Vispak).

Predsjednik Planinarskog društva Skakavac Amir Bašić istakao je da je izuzetno zadovoljan što su brojni domaći i strani učesnici i posjetioci odlučili prvi vikend u septembru provesti na Skakavcu te se zahvalio svima koji su prepoznali angažman dosad uložen na promociji ovog spomenika prirode. Naglasio je i da je “Nature for Recovery” veoma značajan projekat za ovo područje koji će područje Skakavca predstaviti kao jednu od najatraktivnijih outdoor sportskih destinacija na Balkanu.