Novosti

Kreće obnova mosta Brčko – Gunja


Ministar komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine Edin Forto i potpredsjednik Vlade i ministar mora, prometa i infrastrukture Republike Hrvatske Oleg Butković potpisali su danas Sporazum između Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Hrvatske o rekonstrukciji mosta Brčko – Gunja.

Ministri su usaglasili da se odmah pokrenu procedure za projektiranje i pribavljanje potrebnih odobrenja kako bi se omogućio početak radova do kraja 2024. godine, kao i da uporedo nastave sa aktivnostima na izgradnji novog mosta.

„Sljedeći most koji će biti rekonstruiran je Novi Grad – Dvor, a razgovarano je i o unapređenju putnog pravca Orašje – Županja. Razgovarali smo i o brzoj cesti koja će bolje povezivati Unsko-sanski kanton sa Republikom Hrvatskom. Radi se o prijedlogu koji bi postojeću vezu Tirana – Podgorica – Sarajevo uvezao preko Krajine sa Hrvatskom i Slovenijom. Ovaj koridor ćemo zajednički pokušati upisati u mrežu evropskih koridora, a nakon toga pokušati i povući sredstva iz fondova Evropske unije“, rekao je ministar Forto.

Ministar Butković istakao je da će Hrvatske ceste hitno krenuti u realizaciju projekta rekonstrukcije mosta Brčko – Gunja.

Delegacije dvaju ministarstava razgovarale su i o željezničkoj infrastrukturu, s fokusom na rekonstrukciju Unske pruge.

„Krenut ćemo u izradu projekta rekonstrukcije ove nekada najmodernije pruge u regionu, a onda će BiH i RH zajedno tražiti finansiranje za rekonstrukciju“, rekao je ministar Forto.

Ministri su usaglasili naredne korake u cilju uspostavljanja putničke željezničke linije između Sarajeva i Zagreba.