Tema u fokusu

Goran Cerovina, izvršni direktor kompanije Nelt d.o.o. Istočno Sarajevo: Kompleksna vremena stvaraju jake ljude


Ključno je da se konstantno moramo prilagođavati novim okolnostima, a naš je uspjeh u današnjim vremenima upravo spremnost na transformaciju

Održivo poslovanje, društvena odgovornost, digitalizacija, inovacija i sposobnost prilagođavanja u kriznim vremenima samo su neki od sastojaka recepta za uspješno poslovanje Nelt grupe, koja je trideset godina gradila ime u svijetu distribucije i logistike pa tako od porodične kompanije došla do internacionalnog sistema koji uspješno posluje na dva kontinenta. Ljudi Nelt grupe svjesni su da samo posvećen i odgovoran rad daje dugoročne rezultate te da postignuti uspjesi jesu razlog za slavlje, ali predstavljaju i obavezu daljeg ulaganja u strateški razvoj. Prošlu godinu su zaključili sa najvećim prihodom u posljednjih šest godina.

„Rezultati u ovoj i prethodnoj godini potvrda su naše liderske pozicije i uspjeha koji su postepeno građeni tokom 30 godina poslovanja Grupe i 20 godina poslovanja na tržištu Bosne i Hercegovine. Svakako da oni jesu rezultat unapređenja usluga, primjene novih tehnologija, edukacije i razvoja zaposlenih. Zadovoljni smo postignutim i još motivisaniji za nove rekorde“ kaže Goran Cerovina, izvršni direktor kompanije Nelt d. o. o.

Održivost i društvena odgovornost

Uprkos velikim izazovima koje su donijele protekle tri godine, ipak ste rasli. Koji je „recept“ za suočavanje sa izazovima i nepredviđenim situacijama?

„Rekao bih da su upravo te godine svjedočile da kompleksna vremena stvaraju jake ljude uz koje smo, kao kompanija, odlično podnijeli ove izazove. Nepredvidive okolnosti su nas preko noći prilagodile novim načinima rada. U vrlo kratkom vremenskom intervalu morali smo napraviti jasnu odluku šta želimo da postignemo i kako želimo to da postignemo. Uz zdravu organizaciju, konkurentsku prednost, brigu o zaposlenima i klijentima, uspjeli smo da i u tim vremenima ostvarimo poslovne uspjehe i napredujemo“.

Koliko je usmjerenost Nelt grupe na održivost i društvenu odgovornost uticala na postizanje dobrih poslovnih rezultata?

„Društveno odgovorno poslovanje je od izuzetnog značaja za održivi razvoj. Poslovanje Nelt grupe se temelji na principima odgovornog i održivog rasta i za cilj ima doprinos razvoju lokalnih zajednica u kojima poslujemo. U smislu okruženja u kojem naši zaposleni rade, ponosno bih istakao da je kompanija u Bosni i Hercegovini i u 2022. godini nagrađena titulom najpoželjnijeg poslodavca u sektoru distribucije. Takođe, nalazimo se u svjetskom top decilu kada je u pitanju indeks organizacionog zdravlja shodno istraživanjima koje vršimo u saradnji sa konsultantskom kompanijom McKinsey. Dodatno, nagrađeni smo i titulom najodgovornijeg poreskog obveznika u sektoru trgovine, a podrška smo i donatori mnogim lokalnim projektima. Strateško upravljanje kvalitetom, bezbjednošću artikala, rizicima, zaštitom životne sredine i zdravlja i bezbjednosti na radu jesu naš dugoročni fokus. Zahvaljujući održivom poslovanju bilježimo kontinuitet u postizanju dobrih poslovnih rezultata“.

Ubrzan razvoj i nove investicije

Na koje ciljeve će Nelt grupa usmjeriti fokus u 2024. godini?

„Nelt grupa je početkom prošle godine zvanično predstavila strategiju poslovanja za naredne tri godine pod nazivom ‘Accelerate 2025’. Ovom strategijom planiramo da ubrzamo promjene, digitalizaciju, edukaciju, razvoj zaposlenih i rast prihoda na svim tržištima Evrope i Afrike na kojima poslujemo. Neke od planiranih inicijativa su već sprovedene i na tržištu Bosne i Hercegovine, a to su: upotreba digitalne dostavnice, napredna analitika za upravljanje podacima, SFA i B2B aplikacije. Ukratko, fokus je ubrzan razvoj u svim segmentima poslovanja od razvoja zaposlenih, procesa, tržišnog performansa, inovativnih rješenja do rasta prihoda i razvoja Neltovih brendova. Ono što nam je uvijek u fokusu jesu izgradnja i održavanje kvalitetnih odnosa i zdravih vrijednosti prema našim zaposlenima i klijentima“.

Šta je sa investicijama u Nelt grupi?

„U oktobru 2022. godine Nelt grupa je investirala preko 20 miliona evra u pokretanje nove fabrike slatkiša u Angoli – Candy Factory. Nelt BiH u naredne dvije godine planira proširenje skladišnih kapaciteta centralnog distributivnog centra u Istočnom Sarajevu za 6.000 m² i već je započeta izgradnja objekta u Bijeljini površine cca 2.000 m²“.

Imate dvadeset godina iskustva u liderstvu. Kakvu energiju mora da ima uspješan lider i koji su načini da je prenese na tim s kojim sarađuje?

„Kompanija Nelt u Bosni i Hercegovini se uvijek isticala svojim takozvanim domaćinskim pristupom kako u odnosu na ljude sa kojima radimo tako i u odnosu na poslovne saradnike. Ako bih u par riječi morao svesti dvodecenijsko iskustvo, mimo ovakvog pristupa, neophodni su: inspirativna i pozitivna energija,  jasna komunikacija, uzor i podrška svim članovima organizacije, zatim empatija i podsticanje kreativnosti i angažovanosti svakog pojedinca kroz adekvatne motivacijske alate. Takođe, ključno je da se konstantno moramo prilagođavati novim okolnostima, a naš je uspjeh u današnjim vremenima upravo spremnost na transformaciju.“

Kakvi su dugoročni planovi Nelt grupe?

„Naši dugoročni planovi baziraju se na inovacijama, prilagodljivosti i razvoju strategija, kako u smislu unapređenja znanja i vještina naših zaposlenih tako i u smislu praćenja najsavremenijih tehnoloških trendova u svim sektorima. Uz planirani razvoj infrastrukture, siguran sam da ćemo zadržati lidersku poziciju u ponudi potpunih rješenja u distributivnim, ali i u logističkim uslugama. Razvoj poslovanja na novim evropskim tržištima, identifikacija novih saradnika distributivnog i logističkog portfolia, proširenje infrastrukture i rast Neltovih brendova jesu neki od procesa u koje smo već ozbiljno zakoračili“.