Najava događaja

Otvoren 17. Međunarodni sajam privrede Tešanj


Međunarodni sajam privrede Tešanj, 17. po redu, otvoren je u susjednoj općini Doboj Jug, a trajat će do kraja mjeseca. Prisustvovao je premijer Federacije BiH Nermin Nikšić te poslanik u državnom parlamentu Denis Zvizdić.

Centralna tema ovogodišnjeg sajma koji se održava na oko 20.000 kvadrata prostora su “Obnovljivi izvori energije – energetska efikasnost”.

Ove godine zemlja partner sajma je Mađarska, a grad partner Živinice. Organizator ove manifestacije koja će ugostiti oko 500 izlagača iz 16 država Evrope i svijeta je Udruženje privrednika “Biznis centar” Jelah-Tešanj.

Premijer Nikšić ovom prilikom zahvalio se Mađarskoj na prihvatanju da bude zemlja partner sajma.

“Ponosan sam, a smatram da i naši gosti iz Mađarske mogu biti ponosni da su partneri jednog ovakvog veličanstvenog događaja”, istakao je premijer Nikšić.

Čestitajući na organizaciji Sajma, federalni premijer je kazao da je ovim događajem Općina Tešanj pokazala zrelost i najavio da će naredni, 18. međunarodni sajam, biti i dodatni veliki iskorak.

Premijer Nikšić iskazao je zadovoljstvo što je već dogovorena posjeta jedne delegacije poslovne zajednice BiH Mađarskoj, te izrazio očekivanje da će ovogodišni Sajam biti dodatna prilika i podstrek da se uspostave nove međusobne privredne saradnje.

“Učešće 502 izlagača i više od 2.200 privrednika na ovom sajmu potvrđuje sav poduzetnički duh koji ima privreda Tešnja. Želim izlagačima da se osjećaju ugodno u Tešnju, našim gostima izvan Bosne i Hercegovine da se osjećaju ugodno u Bosni i Hercegovini. I želim da svi shvate da regionalna saradnja i put BiH ka Evropskoj uniji nemaju alternative”, kazao je premijer Nikšić.

U sklopu agende 17. međunarodnog sajma privrede Tešanj planirano je održavanje nekoliko panela, a Vlada Federacije BiH uz partnerstvo i finansijski je podržala održavanje sajma.