Turizam i ekologija

Nova javna rasvjeta u Beču smanjila svjetlosno onečišćenje grada


Foto: Christian Fürthner

Zamjena starih sijalica za novu LED rasvjetu s ciljem uštede energije aktuelna je u svim velikim gradovima. Sada je analiza snimaka iz zraka austrijske prijestolnice iz 2016. i 2023. godine pokazala da su nove sijalice smanjile svjetlosno onečišćenje u gradu za 28 posto

Na ovaj način se doprinosi i zaštiti insekata i biološkoj raznolikosti u gradu, a ljepši pogled na zvjezdano nebo je bonus za građane dvomilionskog Beča.Do sada je u glavnom gradu Austrije zamijenjeno 90.000 sijalica što je donijelo uštedu energije od 60 posto.

Nova rasvjeta zahvaljujući svojoj zasjenjenoj full-cut-off optici ne zrači direktno u nebo i donosi pozitivne ekološke aspekte. Ugodno svjetlo štiti gradsku populaciju insekata što potvrđuju i studije podatkom da moderna LED rasvjeta za 80 posto manje privlači insekte od starih sijalica. Efektivnija rasvjeta i topliji tonovi svjetla bolje osvjetljavaju i javni prostor zadovoljavajući i sigurnosni aspekat.

Foto: Christian Fürthner

Zamjena starih sijalica za LED rasvjetu u Beču još traje. Tokom posljednje etape bit će zamijenjene historijske sijalice u gradskoj jezgri, a potpuna zamjena okončana 2026. godine. Da bi se uz projekat zamjene istinski mogli vezati pojmovi uštede i ekologije, Beč se pobrinuo tako što je gradska služba za javnu rasvjetu (MA 33) uslijed nedostatka adekvatnih modela na tržištu samostalno počela proizvoditi sijalice.

Samostalna produkcija ima tu prednost da gradska uprava zadržava sva prava, a Beč ne ostaje vezan za određenog proizvođača. Nove sijalice su napravljene modularno i imaju potrebnu fleksibilnost da prate stalne tehnološke promjene. Ovaj način štedi i troškove skladištenja i ne proizvodi ambalažni otpad jer se sijalice dopremaju u drvenim sanducima.