Turizam i ekologija

Beč privlači nove turiste popularizacijom specifičnih manjih gradskih kvartova


Glavni grad Austrije će se turistima u 2024. godini predstaviti na malo drugačiji način. Bečka Turistička zajednica odlučila je posjetioce grada potaknuti na istraživanje manje poznatih dijelova grada, jer su već polovini svih turista poznate glavne znamenitosti grada

Čak trećina turista redovno posjećuje Beč. Svi oni traže novo, autentično iskustvo i susrete s lokalnim stanovnicima, što je trend od Njemačke do Južne Koreje. Cilj je osigurati da cijeli grad profitira od turističke industrije, ulljučujući i širu regiju Beča. Grad ide korak naprijed u razvoju kvalitetnog turizma koristeći postojeću infrastrukturu i građane koji žive i rade u Beču. Dodatni benefit za građane je rasterećenje najprometnijih dijelova grada.

Od 2017. godine, bečka Turistička zajednica provodi godišnje istraživanje među stanovništovm Beča, a rezultati pokazuju da čak devet od deset Bečlija pozitivno gleda na turizam u gradu. Slična je percepcija i kod posjetilaca Beča, gdje devet od deset njih rado preporučuje ovaj grad kao poželjnu destinaciju. “Naš cilj je očuvati te visoke stope posjećenosti i prihvaćanja turizma od strane građana”, izjavio je direktor bečke turističke zajednice Norbert Kettner.

WienTourismus/ Paul Bauer

Fokus se stavlja na promociju jedanaest manjih kvartova (Grätzel) koji imaju vlastiti karakter, osobnost i društvenu dinamiku. Širom svijeta se kvartovi nazivaju različitim imenima – u New Yorku su to “Neighborhoods,” u Madridu “Barrios,” u Berlinu “Kieze,” a u Beču se takvi gradski kvartovi nazivaju “Grätzel”. Neki od njih su Freihausviertel (4. okrug), Gußhausviertel & Karlsplatz (4. okrug), Karmeliterviertel (2. okrug), Kutschkermarkt (18. okrug), Meidlinger Markt (12. okrug).

“Grätzel” nema službeno definisane granice i često je oblikovan oko zajedničkih tačaka interesa ili zajedničke kulture. Svaki ovaj kvart ima svoju jedinstvenu kombinaciju arhitekture, urbanog osjećaja, kulinariku i trgovinske sadržaje. Također su mjesta susreta, razmjene i kreativnosti koja sve više privlače posjetioce u postpandemijskoj eri putovanja. Ova raznolikost čini Beč bogatim i omogućuje posjetiocima da istraže različite aspekte grada i dožive pravu bečku kulturu. Sve to doprinosi čuvenom bečkom načinu života koji je osjetan u ovim kvartovima i igra važnu ulogu kako za stanovnike tako i za goste u kozmopolitskom Beču.