Privreda

Udruženje poslodavaca Kantona Sarajevo poziva na hitno djelovanje vlasti za poboljšanje poslovnog ambijenta


Udruženje poslodavaca Kantona Sarajevo poziva na hitano djelovanje Vlade KS kako bi se nastavilo s rješavanjem nagomilanih problema u privredi, poručeno je na sjednici Upravnog odbora Udruženja poslodavaca KS održanoj 19. oktobra 2023. godine kojoj je prisustvovao i ministar privrede KS Zlatko Mijatović, v.d. direktora Službe za zapošljavanje KS Edina Ljubuškić te veliki broj privrednika. Poslodavci su pozvali predstavnike političkih partija na ubrzano djelovanje kako bi se nastavilo sa najavljenim izmjenama u zakonodavstvu koje će dovesti do poboljšanja poslovnog ambijenta s ciljem povećanja investicija, očuvanja radnih mjesta, jačanja privrede i poboljšanja socijalnog položaja radnika.

Ministar privrede KS Zlatko Mijatović kazao je da je od preuzimanja mandata imao više sastanaka sa predstavnicima UPKS koje je ocijenio plodonosnim te je pozvao poslodavce da daju konkretne prijedloge iz prakse za efikasno poboljšanje poslovnog ambijenta, kao i da Ministarvo daje podršku i otvoreno je za sve inicijative i prijedloge koje dolaze od najvećih poslodavaca sa nivoa KS.

Poslodavci su također raspravljali i o tržištu rada, odnosno hroničnom nedostatku radne snage te naglasili neophodnost usvajanja Zakona o dualnom obrazovanju koji je od velikog interesa za poslodavce. Udruženje poslodavaca Kantona Sarajevo je bilo uključeno u izradi teksta Zakona o dualnom obrazovanju koji se pokazao uspješan u zemljama okruženja i EU, a koji će kroz sistem školovanja osigurati kvalitetnu, kvalificiranu radnu snagu za potrebe tržišta rada jer bez nje proces razvoja Kantona Sarajevo je ugrožen.

Predstavnici Upravnog odbora napomenuli su da se BiH pa tako i Kanton Sarajevo suočava sa apsurdnom situacijom da, i pored ogromnog broja evidentiranih osoba na biroima za zapošljavanje, poslodavci ne mogu naći potrebnu radnu snage.

V.d. direktora Službe za zapošljavanje KS Edina Ljubuškić poručitila je da, nažalost, projekti prekvalifikacije i dokvalifikacije nisu dali željene efekte, te da će uskoro biti objavljena četiri nova programa zapošljavanja. Poslodavci su naglasili da je potrebno izmijeniti zakonski okvir na način da programi podrške zapošljavanju traju cijelu godinu, a ne samo određeni, obično vrlo kratki period.

Raspravljano je i o inicijativi za izmjenu propisa kojima je uređeno pitanje dobivanja urbanističke saglasnosti i građevinske dozvole za izgradnju poslovnih objekata u KS koju je UPKS uputilo Ekonomsko-socijalnom vijeću KS. Naglašeno je da su privrednici u KS diskriminirani u odnosu na poslovne subjekte iz drugih kantona jer je za dobivanje urbanističke saglasnosti i građevinske dozvole vrlo komplikovano, procesi dugo traju te je bespotrebno uključeno više nadležnih institucija. Posebebno su istakli dobijanje dozvola za gradnju solarnih elektrana.