Energetika

INA u Egiptu pustila u proizvodnju prvu plinsku bušotinu


INA je u Egiptu pustila u proizvodnju prvu plinsku bušotinu. Naime, nakon komercijalnog otkrića plina krajem 2022. godine na bloku “East Damanhur” u delti Nila, plinska bušotina u vrlo je kratkom roku spojena na proizvodnu infrastrukturu polja “Disouq” koje se nalazi u blizini te je puštena u proizvodnju u utorak, 26. rujna 2023. godine. Inin udio u početnoj proizvodnji iznosi približno 200 boe (Barrel of Oil Equivalent) dnevno.

INA je ušla u koncesiju East Damanhur 2021. godine kao 20-postotni partner s operatorom Wintershall Dea i partnerom Cheiron Energy. A ove su, 2023. godine, završile istražne aktivnosti. “Egipat je Inino ključno inozemno tržište kada je riječ o istraživanju i proizvodnji nafte i plina. Na njemu smo već dugo prisutni i zato smo posebno ponosni na ovaj projekt. I spomenut ću, ovo je prvi put da u Egiptu proizvodimo plin”, rekla je Zsuzsanna Ortutay, predsjednica Uprave INA-e.

INA provodi aktivnosti istraživanja i proizvodnje u Egiptu od 1989. godine, pri čemu je usredotočena uglavnom na područje Zapadne pustinje i delte Nila, gdje provodi aktivnosti na ukupno četiri proizvodne koncesije. To su North Bahariya, Ras Qattara, West Abu Gharadig i East Damanhur. Također, INA je prisutna i na istražnoj koncesiji East Bir El Nus koja se nalazi u Zapadnoj pustinji. Tvrtka je proteklih godina povećala ulaganja u Egiptu, gdje je prepoznata kao respektabilan partner. Tačnije, ostvaruje prosječnu proizvodnju od 1737 boe dnevno u prvih šest mjeseci 2023., a uložila je i 53,8 miliona eura od 2020. godine.