Privreda

Ministar Hrnjić razgovarao s predstavnicima domaćih proizvođača i prerađivača hrane


Federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Kemal Hrnjić danas je, u odvojenim posjetama, razgovarao s predsjednikom uprave AS Holdinga Rusmirom Hrvićem i vlasnikom bosanskohercegovačke kompanije Milkos Nedimom Čauševićem.

U saopćenju Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva navode da su na sastanku s Hrvićem istaknuti poslovni uspjesi koje su kompanije u okviru AS Holdinga postigle na domaćem i inostranom tržištu. Iskazana je i potreba za ulaganjima koja će pratiti razvoj poljoprivredne proizvodnje i prehrambene industrije.

– Događaji u svijetu neminovno ukazuju da je potrebno da se maksimalno okrenemo domaćoj proizvodnji i kupujemo domaće proizvode, posebno od kompanija koje se stekle zavidnu reputaciju, kako na našem, tako i na međunarodnom tržištu – rekao je ministar Hrnjić.

Tokom sastanka istaknuta je zahvalnost Ministarstvu na izdvojenim novčanim podrškama koje su u značajnoj mjeri pomogle razvoj i poslovanje ove grupacije.

Vlasnik kompanije Milkos Nedim Čaušević zahvalio se ministru Hrnjiću na upriličenom susretu, te naglasio potrebu ulaganja u domaću proizvodnju hrane.

– Budući projekti koje planiramo realizirati na našim farmama tiču se ulaganja u solarne panele pomoću kojih ćemo smanjiti sve veće troškove električne energije. Time ćemo dodatno biti konkurentniji na tržištu – kazao je Čaušević.

Ministar Hrnjić istakao je kako je ova kompanija posljednjih nekoliko godina uložila višemilionska sredstva u opremanje i rad objekata za držanje stoke, proizvodnju i preradu mlijeka. Naglasio je i da će Federalno ministarstvo nastaviti pratiti rad kompanije i biti podrška na navedenom putu, saopćeno je iz Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva.