IT i Tehnologija

Meta lansirala plaćene opcije za uklanjanje reklama na Facebooku i Instagramu


Nepisano pravilo kaže da, ako ne plaćate za proizvod, onda ste proizvod, a Meta sada nudi svojim korisnicima u Evropi više kontrole nad njihovim podacima, kao i uklanjanje ad targetinga na Facebooku i Instagramu, uz određenu mjesečnu pretplatu.

Korisnici Facebooka i Instagrama u EU, EEA i Švicarskoj odsad mogu platiti 9,99 eura za web i 12,99 eura za iOS i Android verzije na mjesečnom nivou kako bi se “oslobodili” reklama na ovim popularnim platformama. Ove pretplate pokrivaju sve profile povezane s Facebookom i Instagramom, a koji su u vlasništvu jednog korisnika i to do 1. marta 2024. godine.

Međutim, nakon ovog datuma će ad-free iskustvo za svaki dodatni povezani profil koštati dodatnih 6 eura mjesečno na webu, odnosno 8 eura na iOS-u i Androidu. S druge strane, opcija s reklamama će i dalje ostati dostupna korisnicaima na obje platforme.

Meta u svom saopćenju ističe svoju posvećenost očuvanju sigurnosti informacija svojih korisnika u skladu s evropskim zakonima General Data Protection Regulation (GDPR) i Digital Markets Act (DMA).