Biznis

Neizvjesnost oko Fortenove rizična za Mercator


S gotovo dvomjesečnim zakašnjenjem, trgovačka kompanija Mercator objavila je godišnji izvještaj za 2022. godinu, a u kojem je naglašena neizvjesnost oko budućnosti njegovog vlasnika Fortenova grupe.

Mercator je garant za kredite vlasnika Fortenove koji, kako je naglašeno u izvještaju, “možda neće moći da dobije dugoročno refinansiranje nakon novembra 2024. godine” zbog nemogućnosti rješavanja problema sa strukturom vlasništva kompanije”.

“Ovo ukazuje na to da postoji značajna neizvjesnost koja bi mogla baciti značajnu sumnju na sposobnost Društva da nastavi s neograničenim poslovanjem”, naglašeno je u izvještaju Mercatora.

Kao što je poznato još nije riješeno refinansiranje duga u obveznicama koji je veći od milijardu eura, te je Fortenova bila u junu ove godine prisiljena da prihvati još teže uslove vlasnika obveznica.

Uprava Fortenove je, međutim, optimistična, a ključni čovjek Fabris Peruško, na pitanje Forbes Slovenije kako misle da riješe probleme odgovorio da kompanija bilježi dobre rezultate i da su u toku vlasničke promjene – koja će biti “završena u nadolazećim sedmicama“. Peruško je, naime, posjetio Sloveniju na dan objave finiša u pregovorima oko kupovine slovenačkog maloprodajnog lanca Engrotuš. Ako se prodaja bude realizovala, to će značiti da će Fortenova upravljati s oko 3.000 prodajnih mjesta u regionu.

Od aprila 2022. godine Fortenova je jedini je vlasnik Poslovnog istema Mercator. Mercator je krajem 2022. godine prodao hrvatsku firmu Mercator-H, koja je potom pripojena hrvatskoj firmi Konzum plus. Fortenova je potom u proljeće ove godine postala vlasnikom Mercatora-CG i Mercatora-BH, a u oktobru Mercatora-S.

Mercator je izvještaj o poslovanju za prošlu godinu objavio dva i po mjeseca nakon zakonskog roka. Razlog tome je usaglašavanje izvještaja s revizorskom kućom PwC o vrijednosti nekretnina i riziku u Fortenova grupi.

U Mercatoru su proveli revalorizaciju nekretnina, pri čemu je neozavisni procjenitelj izradio izvještaj o procjeni vrijednosti dugotrajne materijalne imovine, prava korištenja imovine i investicionih nekretnina, koji je potvrdio značajne razlike u knjigovodstvenim vrijednostima koje je firma iskazala u svojim odvojenim finansijskim izvještajima za 2020. godinu. i 2021.

Revizorska tvrtka PwC upozorila je da nije u mogućnosti pribaviti dostatne i odgovarajuće revizijske dokaze o pojedinačnim procjenama nekretnina kako bi se uvjerila u njihovu primjerenost. Što se tiče ulaganja u bivšu Mercatorovu firmu kćer Mercator-H, PwC je izrazio  zabrinutost, budući da nije mogao provjeriti prepravku knjigovodstvene vrijednosti tog ulaganja.

Poslovni sistem Mercator lani je ostvario 1,26 milijardi evra prihoda, što je 2,6 odsto više nego godinu prije. Nakon prošlogodišnje dobiti, firma je lani ostvarila gubitak od 1,81 milion evra. Među razlozima za to naveli su povećanje troškova i ograničenje uključivanja viših nabavnih cijena i troškova u maloprodajne cijene.

Kompanija Mercator lani je povećala prihode od osnovne djelatnosti, odnosno maloprodaje, za 1,3 posto, na 987 miliona evra Normaliziovna bruto dobit iz poslovanja (EBITDA) smanjena je za 18,5 odsto na godišnjem nivou na 66,07 miliona eura.

Kako je Uprava napisala u izvještaju, lani je neto finansijski dug smanjen za 24 odsto u odnosu na godinu prije, na 425,58 miliona eura. Povećana je produktivnost i dodana vrijednost po zaposleniku u maloprodaji.

“Ovi pokazatelji odražavaju naše napore da usprkos izazovnim uslovima globalne ekonomije ostvarimo zacrtane poslovne ciljeve”, istakla je uprava Mercatora.

Plan Poslovnog sistema Mercator za ovu godinu predviđa rast prihoda. Prema navodima uprave, kompanija planira 1,3 milijarde eura prihoda, što predstavlja rast od 8,5% u odnosu na 2022. godinu. .

Prošle godine firma je prodala 19 nekretnina, od čega 17 po sistemu dugoročne monetizacije, u sklopu projekta provedbe razvojnih projekata i monetizacije nekretnina.

Krajem 2022. godine poslovni sistem Mercator imao je približno 8.400 zaposlenih i gotovo 670 prodajnih jedinica. Od toga je imala 464 prodavnice, 13 veleprodajnih jedinica.