Tržišta

Rekordna rasprodaja dolara


Ulagači rasprodaju američki dolar najvećom dinamikom u posljednjih godinu dana na valu opklada da je američka centralna banka završila rekordnu kampanju podizanja kamatnih stopa koje će iduće godine smanjivati.

Investitori su na putu da ovog mjeseca prodaju 1.6 odsto svojih otvorenih dolarskih pozicija, što je najveći mjesečni odliv od prošlog novembra, podaci su “State Streeta”, vlasnika 40 biliona dolara imovine.

Menadžeri su provodili “značajne” prodaje svaki dan od objave podataka o zapošljavanju u SAD-u 3. novembra koji su bili slabiji od očekivanih. Posljedično je američki dolar ostvario najlošiji mjesečni rezultat u godini, a analitičari navode da bi rasprodaja mogla označavati tek početak dugoročnijeg trenda smanjenja izloženosti američkoj imovini.

“Tokovi u posljednje dvije sedmice ukazuju na brzo preispitivanje potražnje za dolarima”, rekao je Majkl Metkalf, voditelj makro strategije u State Streetu”.

Dodaje da su nedavne prodaje svjetlo bacilo da neuobičajno veliku izloženost dolaru. “Ulagači smatraju da ako će se smanjenja kamatnih stopa dogoditi, onda ne moraju držati toliko dolara”.

U posljednje dvije decenije zabilježeno je samo šest toliko strmih padova izloženost američkoj imovini, podaci su “State Streeta”.

Posljednji se dogodio u novembru prošle godine kada je dolarov indeks, mjera njegove snage u odnosu na košaricu od šest valuta, oslabio oko 10 odsto do kraja januara. Uprkos rasprodajama, upravnici imovinom još uvijek imaju previše dolara u poređenju s drugim valutama, što je znak da bi slabost dolara mogla potrajati, kaže Metkalf.