Novosti

Beč povećava investicije u izazovnim vremenima


Grad Beč se usred izazovnog globalnog ekonomskog okruženja odlučio za povećanje budžeta u naredne dvije godine, naglašavajući investicije. S ukupnim troškovima od 40 milijardi eura, budžet se usmjerava na unapređenje ključnih područja poput zdravstva, obrazovanja i socijalne zaštite.

Prvi put nakon više od stoljeća, Beč usvaja budžet za više od 2 miliona stanovnika, što pokazuje gradsku sposobnost prilagodbe rastućem stanovništvu. Proaktivni pristup budžetskoj politici omogućava i potrebnu fleksibilnost za vođenje napredne politike.

Unatoč prognozama recesije Grad Beč planira konjunkturni paket vrijedan više od 7 milijardi eura. Očekuje se i deficit koji bi u 2024. godini mogao iznositi 2,1 milijardu eura, a za 2025. 2,2 milijarde eura, ali zadržavanje unutar maastrichtskih granica s novim dugom od 2,04 posto u odnosu na ekonomski rast svjedoči o odgovornosti prema budućnosti.

“Odlučna budžetska politika pruža temeljnu stabilnost u vremenima recesije”, istaknuto je na prezentaciji budžeta.

S obzirom na ekonomske izazove, budžetski fokus usmjeren je na proširenje zdravstvenih i obrazovnih sistema te socijalne politike s naglaskom na zaštitu djece, s ulaganjem od oko 20 milijardi eura. Ovaj budžet osigurava Beču stabilnu finansijsku osnovu, omogućujući istovremeno potrebne investicije za daljnji razvoj grada unatoč teškoćama koje nameće recesija.

Beč se među saveznim pokrajinama pozicionirao u sredini po zaduženosti, dok se investicije upoređuju s drugim metropolama poput Berlina, Münchena i Hamburga. Ovim budžetom Beč nastavlja svoj put ka održivom razvoju i poboljšanju kvalitete života za svoje građane.