IT i Tehnologija

Aplikacija WhatsApp dobija još jednu veoma korisnu opciju


Riječ je o opciji slanja fotografija i klipova u njihovom neizmijenjenom, originalnom stanju, što u prijevodu znači da fajlovi neće biti kompresovani.

Korisnici sada imaju mogućnost da izaberu da li žele poslati fajlove bez dodatne kompresije koju aplikacija koristi kako bi “uštedjela” na podacima. Nova opcija je odvojena od HD quality opcije koja je dodana ranije ove godine, a koja tek blago kompresuje fajlove dok čuva više originalnog kvaliteta.

Kako bi slali fotografije i klipove u njihovoj originalnoj kvaliteti, korisnici trebaju izabrati opciju za slanje dokumenata u okviru koje će im se ponuditi dodatna opcija za slanje fotografija ili klipova uz fajlove. Fotografija ili video koji izaberu će nakon toga biti poslani u njihovoj originalnoj kvaliteti. Međutim, WhatsApp ima ograničenje za slanje fajlova u njihovom nekopresovanom stanju do 2 GB.

Nova opcija je testirana u proteklom periodu, no konačno je stigla do svih korisnika iOS-a ove sedmice. Također, ona se dugo čekala, dok je rivali poput Telegrama imaju već godinama.

Nažalost, zasad je dostupna samo za WhatsApp aplikaciju namijenjenu iOS-u, dok će korisnici Androida još čekati. Ipak, treba reći da uprkos tome korisnici Androida i sad mogu primiti fajlove u punoj kvaliteti.