Novosti

Gradnja međudržavnog mosta kod Šćepan Polja naredne godine


Gradnja međudržavnog mosta preko rijeke Tare na spoju magistralne ceste na lokaciji Šćepan Polje počet će tokom naredne godine, dogovoreno je ovo na sastanku ministra komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine Edina Forte i ministra prometa i pomorstva Filipa Radulovića. Ministri su na sastanku sa predstavnicima Svjetske banke i EBRD-a uputili zajedničku inicijativu za dobijanje bespovratnih sredstava za realizaciju ovog projekta i izgradnju pristupnih cesta.

„Odlučili smo da 2024. započnemo izgradnju mosta u Šćepan Polju, a nedugo zatim očekujemo početak izgradnje pristupnih cesta sa obje strane. Započinjemo nešto što je osmišljeno još 1983. godine. Krajnje je vrijeme“, rekao je ministar Forto.

Izgradnja mosta bit će finansirana zajedničkim sredstvima dviju država.

„Ovo je za nas vrlo važan projekat čijom će se realizacijom riješiti višedecenijski problem neuslovnog postojećeg mosta koji povezuje dvije države i koji je dio međunarodne prometnice Podgorica – Sarajevo“, istakao je Radulović.

Ministar Radulović je upoznao ministra Fortu sa inicijativom izgradnje Jadransko-jonske autoceste, naglasivši značaj tog projekta za Crnu Goru jer bi se njime srednja Evropa i sjeverna Italija spojila sa Jonskim poluostrvom preko Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Albanije i Grčke.

Na sastanku je razgovrano i o planovima na realizaciji cestovnog pravca Goražde – Pljevlja koji bi bio veza autoceste Bar – Boljare i autoceste Požega – Sarajevo.