IT i Tehnologija

WhatsApp unaprijedio opciju “View Once” 


Popularna aplikacija WhatsApp je uvela opciju “View Once” za fotografije i klipove u augustu 2021. godine, a sada ju je proširila i na glasovne poruke.

View Once opcija za glasovne poruke funkcioniše isto kao u slučaju fotografija i klipova. Glasovnu poruku koju korisnik pošalje nemoguće je ponovo otvoriti/čuti nakon što je primaoc posluša, a također se ne može pohraniti u memoriju smartphonea. Osim toga, ne može je ponovo čuti ni sam korisnik koji ju je poslao.

View Once zvučne poruke će u tom slučaju nositi oznaku “Opened” nakon što budu “otvorene” i preslušane, ali samo ukoliko primaoc ima uključene potvrde o tome.

“Jednokratnu” glasovnu poruku je moguće poslati na sljedeći način: otvorite individualni ili grupni chat, dodirnite ikonicu mikrofona, odaberite ikonicu biranja zvuka, dodirnite i držite ikonicu dok snimate poruku, odaberite view once ikonicu (kada postane zelena, mod je aktivan), dodirnite dugme “send”.

Iz WhatsAppa kažu da je “jednokratna” glasovna poruka jednako označena “one time” ikonom kao i fotografije i klipovi ovog tipa. Također, po defaultu su zaštićene end-to-end enkripcijom.

View Once opcija za glasovne poruke će stići do svih korisnika širom svijeta u narednim danima.