Žene u biznisu

Belma Pećanin: Priznanje mi puno znači kao znak da je angažman svih uposlenika i saradnika Gracije, pa i moj, javno primijećen i vrjednovan


Vlasnica i generalna direktorica magazina Gracija, Belma Pećanin, podijelila je s nama svoje iskrene utiske povodom osvajanja Woman.Comm of the Year nagrade u kategoriji Media Star. Otkrijte kako je doživjela trenutak kada je njeno ime proglašeno na gala večeri te što ova priznanja znače za nju osobno.

Woman.Comm: Kako ste se osjećali u trenutku kada ste dobili vašu nagradu na gala večeri, da li ste očekivali?

Belma: Iskreno, bila sam veoma iznenađena. Prije svega, iz razloga što ja nisam medijski eksponirana, kao moje koleginice, novinarke, koje su bile kandidirane, a koje su prirodom svog posla puno više u javnosti. Utoliko mi je priznanje draže. Sve dok nije pročitano moje ime ja nisam znala odluku žirija. Naravno, bilo mi je drago što sam dobila jedno takvo priznanje. Istovremeno, doživjela sam ga i kao priznanje Mersihi Drinjaković, ali i ostalim koleginicama, a nadam se da mi muškarci neće zamjeriti – i Mensuru Muzuroviću i ostalim kolegama u Graciji.

Woman.Comm: Što vam znači Woman.Comm of the Year priznanje u karijeri i osobnom razvoju?

Belma: Priznanje mi puno znači kao pouzdan znak da je angažman svih uposlenika i saradnika Gracije, pa i moj, javno primijećen i vrjednovan. Mi svi, zajedno, ne samo da radimo u Graciji, mi, rekla bih, živimo Graciju. Ne želim ovom prilikom govoriti o teškoćama kroz koje prolaze svi mediji u ovim teškim, mučnim vremenima. Borba medija za opstanak u ovakvim uslovima je pravi podvig, posebno kada ona traje u uslovima odbijanja narušavanja etičkih i profesionalnih načela novinarstva, s jedne, i nepristajanja na rušenje tih načela radi komercijalnih interesa, sa druge strane. 

Woman.Comm: Imate li neku posebnu priču, projekat ili izazov iz vaše dugogodišnje karijere koji vam je ostao posebno urezan u sjećanju?

Belma: Ja sam jako ponosna na društveni, a ne samo medijski angažman i ulogu Gracije. Od samih početaka magazin se nije povodio isključivo aktuelnim temama, koje su, između ostalog, i puno komercijalnije. S jedne strane, trudimo se problematizirati i skrenuti pažnju na društvene grupe koje su u jako teškom položaju, poput osoba sa invaliditetom, samohranih majki, napuštene i djece bez roditeljskog staranja, izbjeglica i imigranata, bolesnih osoba, pripadnika LGBT populacije, žrtava porodičnog nasilja… Osim toga, bili smo višekratno i inicijatori i realizatori i snažni podržavaoci humanitarnih akcija kojima je pomagano konkretnim osobama koje su se našle u teškoj životnoj situaciji. Trenutno smo zaokupljeni organiziranjem humanitarne donatorske večeri za žene Palestine, koja će se održati u Narodnom pozorištu u Sarajevu ( koje je naš partner u ovom projektu) 22. decembra. Iskoristiću ovu priliku da pozovem sve pojedince, organizacije, institucije i firme da nam se pridruže te večeri i da u skladu sa mogućnostima pomognemo žrtvama užasnog zločina koji se odigrava pred našim očima u Palestini.

Woman.Comm: Što mislite da je ključno za postizanje uspjeha u komunikacijskoj industriji, tačnije u medijima?

Belma: Novinarstvo je profesija, za razliku od većine drugih, koja je neodvojiva od društvene odgovornosti za svoj rad. Puno je specifičnosti koje novinarstvo, a samim tim i mediji imaju, a ključnom mi se čini spremnost da profit, lajkovi na društvenim mrežama, tiraž, gledanost ili slušanost ne smiju biti pokretački motiv postojanja medija. Za većinu drugih djelatnosti zarada ili ekonomski profit jeste legitiman motiv ili cilj rada. No, ja sam ubjeđena da je promoviranje sistema vrijednosti jednog pravednog, socijalno osjetljivog, demokratskog društva ravnopravnih, slobodnih građana prvi i najvažniji zadatak medija. 

Woman.Comm: Kako vidite ulogu Woman.Comm Cluba u jačanju promocije žena u vašoj industriji?

Belma: Woman.Comm Club je značajna organizacija ne samo za jačanje promocije žena u medijskoj industriji, već u društvu uopće. Žene su još uvijek, nažalost, žrtve patrijarhalnih shvatanja po kojima i u porodici i u profesijama kojima se bave u startu su osuđene da moraju biti i dvostruko uspješnije i vrjednije od muškaraca da bi bile prihvaćene kao ravnopravne muškarcima. Živimo u vremenu sveopćeg nasilja u kojem sistematsko i sistemsko nasilje nad ženama jeste prepoznato jedino kada se dogode užasni činovi nasilja nad njima, čemu, nažalost, sada već skoro svakodnevno svjedočimo u Bosni i Hercegovini. Woman.Comm Club je već postao važna organizacija kako zbog ukazivanja na društvenu diskriminaciju kojoj su izložene žene, tako i zbog toga što je postala svojevrsna platforma za povezivanje i saradnju uspješnih, realiziranih žena koje nemaju niti jedan razlog da prihvate okove društvene inferiornosti žena u odnosu na muškarce.