Novosti

Cijene zlata ostaju visoke


Cijene zlata dosegle su u ponedjeljak 2.135 dolara za uncu, što je novi rekord u apsolutnom iznosu. Ako se uzme u obzir inflacija, vrijednost zlata 1980. godine bila je ipak viša, prevedeno na današnje cijene tada je iznosila oko 2.600 dolara.

U ostatku sedmice zabilježen je rast profita, a zlato je u petak nakratko palo ispod granice od 2.000 dolara jer sada ponovno izgleda da će Fed prvi put smanjiti kamatne stope u maju, a ne u martu.

Na pad zlata utjecalo je i pozicioniranje velikih igrača koji su u posljednjih 12 mjeseci imali najviše otvorenih dugih pozicija. Srebro se povuklo u odnosu na vrhunac u ponedjeljak za više od deset posto.

Cijene zlata dosegnule su još jedan rekord ove sedmice nakon burne 2023. godine, a kombinacija geopolitičkih napetosti i kontinuirane kupovine centralne banke trebala bi dovesti do toga da potražnja ostane otporna sljedeće godine, prema Svjetskom vijeću za zlato.

Žuti metal probio je 2.100 dolara za uncu u ponedjeljak prije nego što je lagano usporio, a spot cijene su se kretale na oko 2.030 dolara za uncu rano u petak.