Novosti

USAID okupio predstavnike 35 kompanija: Šta vlasnici moraju znati u tranziciji iz porodičnog biznisa u kompaniju spremnu za investitora?


Vlada Sjedinjenih Američkih Država, putem USAID projekta “Diaspora Invest”i i CATALYZE Engines of Growth stavlja veliki naglasak na stvaranje novih investicijskih prilika u Bosni i Hercegovini. Jedan od izazova na ovom putu je spremnost domaćih obiteljskih/porodičnih preduzeća, koja su se razvijala tokom generacija, da pronađu investitore i pripreme se za ulaganja. To je bila glavna motivacija za organizaciju radionice “Porodične/obiteljske kompanije: Naredna generacija”, na kojoj je sudjelovalo 35 predstavnika mikro, malih i srednjih preduzeća iz Bosne i Hercegovine.

“Ovaj događaj imao je za cilj baciti svjetlo na ključne aspekte prenošenja vlasništva i upravljanja na sljedeću generaciju unutar porodičnih preduzeća, tema od velike važnosti u današnjem poslovnom okruženju. Jedna od središnjih tema radionice bila je prenos vlasništva i upravljanja na sljedeću generaciju. Taj proces uključuje ne samo pravne i finansijske aspekte, već i osjetljivu ravnotežu prenošenja naslijeđa i vrijednosti. Učesnici su dobili uvid u ključne faktore koji igraju ulogu tokom ovog prelaza i kako ih uspješno navigirati”, istakli su organizatori iz dva USAID projekta.

Radionicu su vodili

iz Western Balkans Private Equity Fund i Vladimir Pavlović iz WM Equity Partners, stručnjaci s iskustvom u tom području. Naglašavaju da uspješni prijenosi generacija ne događaju se preko noći; zahtijevaju pažljivo planiranje. Sudionici su saznali o okidačima koji signaliziraju potrebu za planiranjem nasljeđivanja, poput umirovljenja osnivača, zdravstvenih problema ili strateških prilika za rast. Radionica je naglasila da što prije obitelji počnu planirati, to će tranzicija biti lakša.

“Događaji poput ovog pomažu obrazovati mala i srednja preduzeća o temama poput opcija spajanja i preuzimanja, što postaje sve važnije za njihovo poslovanje. Kako vlasnici razmišljaju o izlasku iz porodičnog posla, pronalaze investitore ili izvore financiranja, ova tema postaje sve relevantnija”, izjavio je Lazar Vujaklija, generalni partner iz Western Balkans Private Equity.

“Ovaj događaj pomaže osnivačima kompanija na Zapadnom Balkanu da promijene perspektivu da prodaja kompanija predstavlja legitimnu poslovnu odluku i da nije znak da je firma u nekim teškoćama, kako se ranije percipiralo. Međutim, ovaj proces traje, i važno je ostaviti dovoljno vremena za postupno prolazak kroz sve korake”, podijelio je Vladimir Pavlović, direktor WM Equity Partners.

Kako bi olakšala ovu tranziciju, radionica je pružila korisne smjernice o tome što je potrebno za uspješan prenos generacija. Istraživala je stvarne primjere preduzeća koja su uspješno izvela ovu tranziciju, nudeći konkretne pouke sudionicima. To uključuje raspravu o prodaji kompanije, složenost procjene vrijednosti kompanije i procesa analize poslovanja, koji igra važnu ulogu u bilo kojem spajanju ili preuzimanju.

“Radionica se bavila izazovom upravljanja porodičnim bogatstvom. Osim samog poslovanja, ove kompanije često uključuju značajna sredstva i bogatstvo porodice. Sudionici su saznali o strategijama i najboljim praksama za očuvanje i rast bogatstva, osiguravajući da kompanija ostane vrijedan resurs za buduće generacije. U Bosni i Hercegovini, privlačenje potencijalnih investitora iz dijaspore izuzetno je važan aspekt, gdje postoje investitori spremni ulagati novac; samo trebamo tržište učinkovitije pripremiti za takve prilike”, dodali su organizatori na kraju radionice.