Energetika

Energetski samit 2024 u Neumu: Predstavljen Pojmovnik energetskog sektora


Uoči Energetskog samita 2024 u Neumu danas je predstavljena jedinstvena publikacija – Pojmovnik energetskog sektora „Energija za sve – putokaz za ključne pojmove i institucije u energetskom sektoru“. Ovu publikaciju je priredila Radna grupa za odnose s javnošću projekta Vlade Sjedinjenih Američkih Država, USAID Projekat asistencije energetskom sektoru (USAID EPA), koju čine predstavnici i predstavnice nadležnih ministarstava, regulatora te privrednih subjekata iz sektora energije. Kompleksnost energije i energetskog sektora i potreba njihovog razumijevanja u javnosti, bila je ideja vodilja za izradu Pojmovnika koji je namijenjen – svima!

„Zahvaljujem projektu Vlade Sjedinjenih Američkih Država USAID Asistencija energetskom sektoru koji je kroz rad Radne grupe za odnose s javnošću izradio ovaj iznimno koristan dokument. Ponosan sam što su predstavnici Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije, na čijem sam čelu, učestvovali u izradi Pojmovnika koji će zasigurno prvenstveno koristiti vama, predstavnicima sedme sile kao resurs i materijal za dalje istraživanje, ekspertima kao podsjetnik a sigurno će koristiti i nama, donosiocima odluka. Pojmovnik je više od puke zbirke termina: to je dokaz naše kolektivne posvećenosti transparentnosti, obrazovanju i saradnji“, istakao je federalni ministar energije, rudarstva i industrije, Vedran Lakić na prezentaciji Pojmovnika.

Pojmovnik nudi pojašnjenja ključnih termina iz sektora energije, koji su u univerzalnoj upotrebi, dok se dio dokumenta specifično odnosi na Bosnu i Hercegovinu, u prvom redu na pojašnjenje strukture, funkcioniranja i uloge, institucija i organizacija u energetskom sektoru, kao i na pregled zakonskih rješenja u Bosni i Hercegovini. U njemu je sadržan širok spektar informacija: od načina formiranja cijena, pojašnjenja računa za utrošak energije i energenata, adresa na koje se mogu obratiti kad žele odgovore i zahtijevaju pojašnjenja, preko mogućnosti poticaja i povećanja energijske/energetske efikasnosti, do njihove aktivne uloge u sektoru.

Uložili smo maksimalne napore da složeni, tehnički, naučni rječnik energetskog sektora formuliramo tako da je razumljiv i zanimljiv čitaocima iz različitih sektora. Vjerujemo da će pomoći mnogima i doprinijeti boljem razumijevanju ove oblasti ali i procesa koji su pred našom zemljom u skladu sa međunarodno preuzetim obavezama u duhu energetske tranzicije“, istaknuto je ispred Radne grupe za odnose s javnošću koja je pripremila tekst Pojmovnika. Ovo je važan dokument i za medijske djelatnice i djelatnike, osmišljen s ciljem boljeg razumijevanja sektora, te adekvatne pripreme za izvještavanje u sektoru energije.

Pojmovnik će uskoro biti dostupan na stranici USAID EPA projekta www.usaidepa.ba kao i na stranicama resornih ministarstava i relevantnih institucija.

Energetski samit u Bosni i Hercegovini 2024. bit će održan u Neumu od 24. do 26. aprila. Događaj organizuju Vlada Sjedinjenih Američkih Država putem USAID Projekta asistencije energetskom sektoru (USAID EPA), Delegacija Evropske unije u Bosni i Hercegovini i Ured specijalnog predstavnika Evropske unije u Bosni i Hercegovini, Savezna vlada Njemačke preko Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ), Ambasada Republike Češke u BiH, Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) u Bosni i Hercegovini i Britanska ambasada Sarajevo. Samit će okupiti ključne domaće i međunarodne aktere, predstavnike izvršne i zakonodavne vlasti, stručnjake u energetici te predstavnike poslovne zajednice.