Privreda

Samir Šibonjić: Vrijedilo je danas biti u Varešu


Danas sam u svojstvu ministra Privrede Zeničko – Dobojskog kantona, zajedno sa premijerom Nezirom Pivićem i ministricom finansija Dženanom Čišijom, imao čast u delegaciji Vlade Zeničko – dobojskog kantona sudjelovati u svečanoj vožnji voza Željeznica Federacije BiH, kojom je pruga između Podlugova i Vareša ponovno stavljena u pogon.

Vareš je na ovaj način i ovim činom i zvanično odblokiran, život se ponovo vratio u ovaj bosanskohercegovački gradić u punom smislu riječi.

Treba istaći da je ponovno stavljanje pruge u pogon omogućila britanska kompanija “Adriatic Metals”, prije svega za vlastite potrebe, ali i na korist svih građana Vareša i Bosne i Hercegovine. Jer, uskoro će u novom rudniku u koji je «Adriatic Metals» samo prošle godine investirao čak 245 miliona KM početi eksploatacija ruda srebra, cinka i olova.

Značaj ove, za privredu Zeničko – dobojskog kantona i privredu Bosne i Hercegovine u cjelini, najveće investicije od agresije na našu zemlju, tek će se moći shvatiti u idućoj i godinama koje slijede. Moje mišljenjenje je da se radi o svojevrsnoj prekretnici u ekonomskom smislu, koja će privredu našeg kantona, kao i privredu naše zemlje, vratiti na mapu ekonomsko prosperitetnih zemalja, iznimno zanimljivih za velike i snažne strane ulagače. Da ne govorimo o finansijskim benefitima koje će najprije osjetiti građani Vareša, a onda i građani Zeničko – dobojskog kantona, kao i građani Federacije Bosne i Hercegovine.

Sada je već jasno da će se sa ovom investicijom promijeniti ekonomska paradigma Bosne i Hercegovine, sa porukom da je korisno i neophodno ulagati u Bosni i Hercegovini, te Zeničko – dobojskom kantonu pogotovo, kao lideru po razvoju i stranim investicijama.

Kada je voz ulazio u Vareš, dočekali su nas njegovi građani pozdravljajući nas sa prozora i balkona okolnih, vidno oronulih zgrada. Kažu da je bilo i suza. Ovo je znak da su život i budućnost ponovo u Varešu, i da vrijeme za ovaj grad i naš kanton, ali i cijelu našu domovinu i sve buduće slične uspješne priče tek dolazi.

Vrijedilo je danas biti u Varešu.