Finansije

Studija o kreditiranju preduzeća na Zapadnom Balkanu pokazuje značajan uticaj finanijske podrške EIB na zaposlenost i investicije


Evropska investiciona banka (EIB) igra ključnu ulogu u kreditnoj podršci malih i srednjih preduzeća (MSP) u regionu, kako pokazuje izveštaj Uticaj posredničkog kreditiranja EIB na preduzeća na Zapadnom Balkanu” objavljen danas. MSP koja su bila korisnici kredita EIB zabeležila su rast zapošljavanja od 15%, čime su prestigle slične kompanije koja nisu dobila ova finansijska sredstva. To znači približno 15 dodatnih radnih mesta na svakih milion eura plasiranih kredita EIB.

Izveštaj se bavi procenom uticaja posredničkog kreditiranja EIB na MSP u Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Severnoj Makedoniji i Srbiji u periodu od 2009. do 2023. godine. Tokom ovog perioda EIB je finansirala kredite pod povoljnim uslovima za 28.400 preduzeća.Kompanije koje su koristile ove kredite zabeležile su rast ukupne imovine od 20% i značajan rast stalne imovine od 35%, u poređenju sa onima bez ovakve podrške, pokazujući važnost povećanog pristupa finansiranju pod povoljnim tržišnim uslovima za kompanije. Istraživanje je pokazalo da je pozitivno dejstvo posredničkog kreditiranja EIB izraženije kod preduzeća koja ranije nisu imala pristup finansiranju.

Govoreći o izvještaju, Kirijakos Kakuris, potpredsednik EIB, izjavio je: „Posredničko kreditiranje EIB igra ključnu ulogu u podsticanju rasta MSP i privrednog razvoja na Zapadnom Balkanu. Pozitivan uticaj na zaposlenost i investicije dodatno ukazuje na značaj podrške EIB u obezbeđivanju finansijskih sredstava i pokretanju održivog privrednog rasta. Posvećeni smo daljoj podršci privatnom sektoru u regionu.”

Osim toga, Debora Revoltela, glavni ekonomista EIB, istakla je: „Ova studija pokazuje pozitivno dejstvo finansiranja EIB na jačanje kapaciteta preduzeća za investiranje, proširenje i doprinos dugoročnom razvoju regiona. Takođe, naglašava i ključnu ulogu EIB u podsticanju finansijske inkluzije time što je nekim MSP omogućen pristup bankarskim zajmovima po prvi put.”

Za više informacija o studiji, pogledajte publikaciju na ovoj stranici.