Novosti

Tvornica cementa Kakanj donirala 100.000 KM Domu zdravlja Kakanj


Tvornica cementa Kakanj danas je Domu zdravlja Kakanj uručila donaciju u iznosu od 100.000 KM za gradnju nove zgrade Ambulante i Službe Hitne pomoći.

Donacija je upriličena na današnjem događaju u upravnoj zgradi Tvornice cementa u Kaknju gdje je i zvanično predstavljeno novo ime ove kakanjske kompanije koja će od sada nositi ime Heidelberg Materials.

Generalni direktor Heidelberg Materials za BiH i Hrvatsku, Branimir Muidža, kazao je da nije bilo nikakve dileme za donaciju od onog trenutka kada im je rečeno za što su potrebna sredstva.

“Sagledavali smo potrebe i kada nam je rečeno da se razmišlja o CT uređaju i projektu gradnje nove zgrade Hitne pomoći, nismo dalje razmišljali. Podržali smo inicijativu i izdvojili 100.000 KM za tu pomoć. Siguran sam da će ovo biti dobrobit za sve građane Kaknja. Mi želimo biti dobar komšija i podržavati sve inicijative”, kazao je Muidža.

Dodao je da je društvena odgovornost kompanije takva da podržavaju i sve sportske klubove u Kaknju te da gledaju biti dio te priče.

Direktor Doma zdravlja Kakanj Mirsad Tursum se zahvalio kompaniji Heidelberg Materials na svemu što su uradili za Kakanj, ali i značajnu donaciju.

“Od kako je ova firma u Kaknju, Dom zdravlja je u nekoliko navrata dobivao značajne donacije od sanitetskog vozila pa do vremena koronavirusa kada smo dobili veoma značajne frižidere za spremanje vakcina. Ova donacija je obradovala se nas jer nam nedostaje prostor”, kazao je Tursum te dodao:

“Nakon razgovora sa načelnikom Kaknja, Mirnesom Bajtarevićem, pronašli smo lokaciju i stvorili smo uslove da razmišljamo o toj priči. Migracija stanovništva iz jedne mjesne zajednice u drugu stvorila je potrebu za to jer na lokaciji Plandišta sada imamo 5.000 kartona, a ranije smo imali tek 1.000.”

Na kraju je kazao da su ovo značajna sredstva i pokretač novih investicija.

Načelnik Kaknja Mirnes Bajtarević je naglasio da će i Općina Kakanj pomoći izgradnju nove zgrade, ali i da će tražiti pomoć od viših nivoa vlasti kako bi cijeli projekt bio završen do kraja naredne godine.